U 8004/07

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 8004/07
24.01.2008. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Mirjane Ivić i Nevene Milojčić, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA", izjavljenoj protiv overenog reda vožnje za prigradsku liniju aa-bb-vv-gg Opštinske uprave Opštine Dimitrovgrad, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 24.1.2008. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije oglašava se stvarno nenadležnim za rešavanje ove pravne stvari i predmet ustupa stvarno i mesno nadležnom Okružnom sudu u Pirotu.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je podneo tužbu Vrhovnom sudu Srbije u kojoj je kao tuženi organ označio Opštinu Dimitrovgrad – Opštinsku upravu, ukazujući da je Opštinska uprava Opštine Dimitrovgrad overila red vožnje aa-bb-vv-gg, upisan pod rednim brojem 1. sa važnošću od 1.6.2007. do 31.5.2008. godine na osnovu podnetog zahteva \"BB". Kako je Opštinska uprava Opštine Dimitrovgrad izvršila više nezakonitih radnji u postupku odlučivanja i usvajanja zahteva za registraciju reda vožnje u međumesnom linijskom prevozu putnika to predlaže da sud tužbu uvaži i poništi navedeni red vožnje Opštinske uprave Dimitrovgrad.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe, pazeći po službenoj dužnosti na svoju stvarnu nadležnost Vrhovni sud Srbije je našao da je za postupanje u ovoj upravnoj stvari stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Pirotu.

Odredbom člana 17. stav 1. pod z) Zakona o sudovima ("Službeni glasnik RS", br. 46/91 ... 71/92), koja se primenjuje na osnovu odredbe člana 84. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", br. 63/01) u vezi člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS", br. 29/04) Vrhovni sud Srbije je nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkog organa, ako zakonom nije drukčije određeno, dok je odredbom člana 14. stav 1. tačka 8. istog Zakona propisano da je Okružni sud između ostalog, nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata za koje nije nadležan drugi sud.

Kako je tužilac u tužbi tražio poništaj reda vožnje overenog od Opštinske uprave Opštine Dimitrovgrad, koja nije republički organ, to je za rešavanje ove pravne stvari stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Pirotu saglasno napred citiranim odredbama zakona kao i članu 5. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava ("Službeni glasnik RS", br. 63/01 i 42/02).

Zbog navedenih razloga, Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 59. Zakona o upravnim sporovima, a shodnom primenom člana 15. i 17. Zakona o parničnom postupku, odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

dana 24.1.2008. godine, U.br. 8004/07

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Rajka Milijaš, s.r. Snežana Živković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić