У 8004/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 8004/07
24.01.2008. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Мирјане Ивић и Невене Милојчић, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући у управном спору по тужби тужиоца "АА", изјављеној против овереног реда вожње за приградску линију аа-бб-вв-гг Општинске управе Општине Димитровград, у нејавној седници већа одржаној дана 24.1.2008. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Врховни суд Србије оглашава се стварно ненадлежним за решавање ове правне ствари и предмет уступа стварно и месно надлежном Окружном суду у Пироту.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу Врховном суду Србије у којој је као тужени орган означио Општину Димитровград – Општинску управу, указујући да је Општинска управа Општине Димитровград оверила ред вожње аа-бб-вв-гг, уписан под редним бројем 1. са важношћу од 1.6.2007. до 31.5.2008. године на основу поднетог захтева "ББ". Како је Општинска управа Општине Димитровград извршила више незаконитих радњи у поступку одлучивања и усвајања захтева за регистрацију реда вожње у међумесном линијском превозу путника то предлаже да суд тужбу уважи и поништи наведени ред вожње Општинске управе Димитровград.

У поступку претходног испитивања тужбе, пазећи по службеној дужности на своју стварну надлежност Врховни суд Србије је нашао да је за поступање у овој управној ствари стварно и месно надлежан Окружни суд у Пироту.

Одредбом члана 17. став 1. под з) Закона о судовима ("Службени гласник РС", бр. 46/91 ... 71/92), која се примењује на основу одредбе члана 84. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", бр. 63/01) у вези члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС", бр. 29/04) Врховни суд Србије је надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката републичког органа, ако законом није друкчије одређено, док је одредбом члана 14. став 1. тачка 8. истог Закона прописано да је Окружни суд између осталог, надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката за које није надлежан други суд.

Како је тужилац у тужби тражио поништај реда вожње овереног од Општинске управе Општине Димитровград, која није републички орган, то је за решавање ове правне ствари стварно и месно надлежан Окружни суд у Пироту сагласно напред цитираним одредбама закона као и члану 5. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава ("Службени гласник РС", бр. 63/01 и 42/02).

Због наведених разлога, Врховни суд Србије је на основу члана 59. Закона о управним споровима, а сходном применом члана 15. и 17. Закона о парничном поступку, одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ,

дана 24.1.2008. године, У.бр. 8004/07

Записничар Председник већа-судија

Рајка Милијаш, с.р. Снежана Живковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

зж