U 8081/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 8081/05
15.06.2006. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Danice Bogdanović, predsednika veća, Vere Pešić i Obrada Andrića, članova veća, sa sudskim savetnikom Ljiljanom Jevtić, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA". 1, protiv tuženog Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, radi poništaja rešenja br. 204-2-2908/2005 od 13.10.2005. godine, u pravnoj stvari otpusta iz državljanstva, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.06.2006. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijen je tužiočev zahtev za otpust iz državljanstva Republike Srbije i državljanstva Srbije i Crne Gore.

Tužilac tužbom osporava zakonitost navedenog rešenja i predlaže da se ono poništi. U tužbi navodi da nije tačno da izbegava izvršavanje poslova vojne obaveze, i pored toga što je tačno da nije služio vojsku, no da njemu niko nije uručio poziv za regrutaciju.

Tuženi organ je u odgovoru na tužbu, ostajući pri razlozima osporenog rešenja, predložio da sud tužbu odbije.

Iz spisa predmeta proizlazi da je tuženi organ u postupku utvrdio da tužilac ne ispunjava uslove iz čl. 28. st. 1. tač. 2. Zakona o državljanstvu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS" br. 135/04), jer postoje smetnje u pogledu vojne obaveze.

Odredbom čl. 28. st. 1. tač. 2. navedenog Zakona, propisano je da državljaninu Republike Srbije, državljanstvo Republike Srbije prestaje otpustom ako podnese zahtev za otpust i ako ispunjava uslove da nema smetnji u pogledu vojne obaveze. Kako je u sprovedenom postupku utvrđeno da tužilac nije izvršio obaveze propisane Zakonom o Vojsci SCG, a što je utvrdio savezni organ nadležan za poslove odbrane aktom br. 3708-4 od 03.08.2005. godine, to je pravilno tuženi organ našao da tužilac ne ispunjava uslove za otpust iz državljanstva Republike Srbije i državljanstva SCG.

Tužilac u tužbi nije naveo razloge kojima bi doveo u pitanje zakonitost osporenog rešenja, a imajući u vidu razloge iznete u osporenom rešenju, Vrhovni sud je ocenio da istim nije povređen zakon na štetu tužioca, zbog čega je, primenom odredbe čl. 41. st. 1. i 2. Zakona o upravnim sporovima ("Sl. list SRJ" br. 46/96), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU,

Dana 15.06.2006. godine, U. 8081/05

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Ljiljana Jevtić, s.r. Danica Bogdanović, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

SK