U 865/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 865/05
25.05.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudije Milene Savatić predsednika veća, Nade Kljajević i Jelene Ivanović, članova veća, sa savetnikom Milenom Petrović, zapisničarem, u upravnom sporu po tužbi tužioca \"AA" berzanski posrednik brokerskog i dilerskog načina trgovine, čiji je punomoćnik AB, advokat, protiv \"BB" ___ke berze, radi poništaja odluke Upravnog odbora berze 0602 broj 759-1/02 od 3.09.2002. godine, u predmetu disciplinskih mera, u nejavnoj sednici veća održanoj 25.05.2005. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije oglašava se stvarno nenadležnim za rešavanje ovog spora i predmet ustupa na nadležnost Okružnom sudu u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je žalba tužioca kao neosnovana i potvrđeno rešenje disciplinske komisije \"BB" __ke berze broj 0602-02 broj 566-1 kojim je tužiocu, za izvršene disciplinske prekršaje iz Pravila berze, navedene u izreci rešenja, izrečena jedinstvena disciplinska kazna, suspenzija u obavljanju trgovine akcijama na berzi u trajanju od četiri meseca.

U postupku prethodnog ispitivanja tužbe, pazeći po službenoj dužnosti na svoju stvarnu nadležnost, Vrhovni sud Srbije je našao da nije stvarno nadležan za postupanje po podnetoj tužbi, već da je za to nadležan Okružni sud u Beogradu.

Prema odredbi člana 17. stav 1. tačka 1. pod z. Zakona o sudovima ("Službeni Glasnik RS" br.46/91....71/92), koja se primenjuje na osnovu člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS" br.29/04), Vrhovni sud Srbije nadležan je da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkog organa, ako zakonom nije drugačije određeno. Odredbom člana 14.stav 1. tačka 8. Zakona o sudovima, koja se, takođe, primenjuje na osnovu člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova, propisano je da je Okružni sud nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičke zajednice penzijskog i invalidskog osiguranja prema prebivalištu osiguranika, odnosno korisnika prava kao i o zakonitosti konačnih upravnih akata za koje nije nadležan drugi sud.

Kako je u konkretnom slučaju, tužilac tužbom osporio rešenje Upravnog odbora \"BB" ___ke berze, a ne nekog republičkog organa, to je za postupanje po podnetoj tužbi nadležan Okružni sud u Beogradu.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je na osnovu člana 15. stav 1., člana 17. stav 1. i člana 21. stav 1. Zakona o parničnom postupku, koji se na osnovu člana 59. Zakona o upravnim sporovima shodno primenjuju, odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

25. 05.2005. godine, U.br.865/05

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Milena Petrović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

OK