У 865/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
У 865/05
25.05.2005. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судије Милене Саватић председника већа, Наде Кљајевић и Јелене Ивановић, чланова већа, са саветником Миленом Петровић, записничарем, у управном спору по тужби тужиоца "АА" берзански посредник брокерског и дилерског начина трговине, чији је пуномоћник АБ, адвокат, против "ББ" ___ке берзе, ради поништаја одлуке Управног одбора берзе 0602 број 759-1/02 од 3.09.2002. године, у предмету дисциплинских мера, у нејавној седници већа одржаној 25.05.2005. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Врховни суд Србије оглашава се стварно ненадлежним за решавање овог спора и предмет уступа на надлежност Окружном суду у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је жалба тужиоца као неоснована и потврђено решење дисциплинске комисије "ББ" __ке берзе број 0602-02 број 566-1 којим је тужиоцу, за извршене дисциплинске прекршаје из Правила берзе, наведене у изреци решења, изречена јединствена дисциплинска казна, суспензија у обављању трговине акцијама на берзи у трајању од четири месеца.

У поступку претходног испитивања тужбе, пазећи по службеној дужности на своју стварну надлежност, Врховни суд Србије је нашао да није стварно надлежан за поступање по поднетој тужби, већ да је за то надлежан Окружни суд у Београду.

Према одредби члана 17. став 1. тачка 1. под з. Закона о судовима ("Службени Гласник РС" бр.46/91....71/92), која се примењује на основу члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" бр.29/04), Врховни суд Србије надлежан је да одлучује о законитости коначних управних аката републичког органа, ако законом није другачије одређено. Одредбом члана 14.став 1. тачка 8. Закона о судовима, која се, такође, примењује на основу члана 3. Закона о изменама Закона о уређењу судова, прописано је да је Окружни суд надлежан да одлучује о законитости коначних управних аката републичке заједнице пензијског и инвалидског осигурања према пребивалишту осигураника, односно корисника права као и о законитости коначних управних аката за које није надлежан други суд.

Како је у конкретном случају, тужилац тужбом оспорио решење Управног одбора "ББ" ___ке берзе, а не неког републичког органа, то је за поступање по поднетој тужби надлежан Окружни суд у Београду.

Са изнетих разлога, Врховни суд Србије је на основу члана 15. став 1., члана 17. став 1. и члана 21. став 1. Закона о парничном поступку, који се на основу члана 59. Закона о управним споровима сходно примењују, одлучио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

25. 05.2005. године, У.бр.865/05

Записничар Председник већа – судија

Милена Петровић, с.р. Милена Саватић, с.р.

За тачност отправка

ОК