USCG 532/06

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Uscg 532/06
29.11.2007. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Nade Kljajević i Katarine Manojlović ​Andrić, članova veća, sa savetnikom Milanom Komlenovićem, zapisničarem odlučujući u upravnom sporu, po tužbi tužioca AA, protiv rešenja tuženog Fonda za socijalno osiguranja vojnih osiguranika Beograd, Up-2 br. 128/2005-21 od 24.02.2005. godine, u predmetu zdravstvene zaštite, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 29.11.2007. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijena je, kao nesnovana, žalba tužioca izjavljena protiv rešenje VP aa Up-1 br. 74-2 od 26.01.2005. godine, kojim je odbijen zahtev tužioca za izdavanje zdravstvene knjižice za suprugu BB, radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu u vojnim zdravstvenim ustanovama.

U tužbi podnetoj Sudu Srbije i Crne Gore, zavedenoj u tom sudu pod US 201/2005, dana 18.03.2005. godine, tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa zbog pogrešne primene i tumačenja zakona na njegovu štetu. Ističe da je neosnovano osporenim rešenjem odbijen njegov zahtev za priznavanje prava na zdravstveno osiguranje i overu zdravstvene knjižice za njegovu suprugu, jer republički zakon samo utvrđuje ko se smatra članom porodice nekog lica i kako se obezbeđuju sredstva za zdravstveno osiguranje, a ne i kako se ostvaruju prava na zdravstvenu zaštitu, pa je tuženi organ postupajući na navedeni način povredio odredbe Zakona o Vojsci Jugoslavije na njegovu štetu, jer ne postoje zakonske smetnje da se njegovoj supruzi, iako je zaposlena, prizna pravo na zdravstveno osiguranje kao vojnom osiguraniku. Predlaže da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Tuženi organ izjašnjavajući se na navode tužbe u svom odgovoru je ostao pri razlozima iz obrazloženja osporenog rešenja i predložio da sud tužbu odbije kao neosnovanu.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu, kao i razmatranja svih spisa ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije, koji je 21.12.2006. godine preuzeo nerešene predmete upravnih sporova pokrenutih pred Sudom Srbije i Crne Gore, je našao:

Tužba nije osnovana.

Iz spisa predmeta i obrazloženja osporenog rešenja proizlazi da je prvostepeni organ u provedenom postupku, po razmatranju zahteva tužioca utvrdio da je njegova supruga zaposlena, dakle u radnom odnosu, i da prema odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju ima status obavezno osiguranog lica, a time i pravo na zdravstvenu knjižicu koju izdaje nadležna filijala Fonda zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, pa stoga kako nije izdržavano lice ( član 9. stav 2. navedenog Zakona), ne može ostvarivati pravo i na zdravstveno osiguranje kao član porodice vojnog osiguranika u smislu odredbe člana. 216. stav 1. Zakona o Vojsci Jugoslavije, zbog čega je zahtev tužioca odbijen.

Vrhovni sud Srbije nalazi da je tuženi organ osporenim rešenjem pravilno odbio žalbu tužioca izjavljenu na prvostepeno rešenje, kao neosnovanu, ocenjujući da je rešenje doneto na osnovu pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pravilne primene navedenih odredaba Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o Vojsci Jugoslavije i odbio zahtev za overu zdravstvene knjižice za suprugu tužioca, sa razloga što je zaposlena u drugoj firmi i osigurana po tom osnovu.

Tuženi organ je za donetu odluku u obrazloženju rešenja dao valjane i na zakonu zasnovane razloge koje prihvata i ovaj sud.

Iz iznetih razloga, Vrhovni sud Srbije je, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, na osnovu člana. 41. stav 2. Zakona o upravnim sporovima ("Službeni list SRJ" broj 46/96) odbio tužbu kao neosnovanu.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

Dana 29.11.2007. godine, U-SCG. 532/06

Zapisničar, Predsednik veća-sudija,

Milan Komlenović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Mirjana Vojvodić

RS