УСЦГ 532/06

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Усцг 532/06
29.11.2007. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Милене Саватић, председника већа, Наде Кљајевић и Катарине Манојловић ​Андрић, чланова већа, са саветником Миланом Комленовићем, записничарем одлучујући у управном спору, по тужби тужиоца АА, против решења туженог Фонда за социјално осигурања војних осигураника Београд, Уп-2 бр. 128/2005-21 од 24.02.2005. године, у предмету здравствене заштите, у нејавној седници већа одржаној дана 29.11.2007. године, донео је

П Р Е С У Д У

Тужба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Оспореним решењем одбијена је, као неснована, жалба тужиоца изјављена против решење ВП аа Уп-1 бр. 74-2 од 26.01.2005. године, којим је одбијен захтев тужиоца за издавање здравствене књижице за супругу ББ, ради остваривања права на здравствену заштиту у војним здравственим установама.

У тужби поднетој Суду Србије и Црне Горе, заведеној у том суду под УС 201/2005, дана 18.03.2005. године, тужилац оспорава законитост решења туженог органа због погрешне примене и тумачења закона на његову штету. Истиче да је неосновано оспореним решењем одбијен његов захтев за признавање права на здравствено осигурање и оверу здравствене књижице за његову супругу, јер републички закон само утврђује ко се сматра чланом породице неког лица и како се обезбеђују средства за здравствено осигурање, а не и како се остварују права на здравствену заштиту, па је тужени орган поступајући на наведени начин повредио одредбе Закона о Војсци Југославије на његову штету, јер не постоје законске сметње да се његовој супрузи, иако је запослена, призна право на здравствено осигурање као војном осигуранику. Предлаже да суд тужбу уважи и оспорено решење поништи.

Тужени орган изјашњавајући се на наводе тужбе у свом одговору је остао при разлозима из образложења оспореног решења и предложио да суд тужбу одбије као неосновану.

По оцени навода тужбе, одговора на тужбу, као и разматрања свих списа ове управне ствари, Врховни суд Србије, који је 21.12.2006. године преузео нерешене предмете управних спорова покренутих пред Судом Србије и Црне Горе, је нашао:

Тужба није основана.

Из списа предмета и образложења оспореног решења произлази да је првостепени орган у проведеном поступку, по разматрању захтева тужиоца утврдио да је његова супруга запослена, дакле у радном односу, и да према одредбама Закона о здравственом осигурању има статус обавезно осигураног лица, а тиме и право на здравствену књижицу коју издаје надлежна филијала Фонда здравствене заштите и здравственог осигурања, па стога како није издржавано лице ( члан 9. став 2. наведеног Закона), не може остваривати право и на здравствено осигурање као члан породице војног осигураника у смислу одредбе члана. 216. став 1. Закона о Војсци Југославије, због чега је захтев тужиоца одбијен.

Врховни суд Србије налази да је тужени орган оспореним решењем правилно одбио жалбу тужиоца изјављену на првостепено решење, као неосновану, оцењујући да је решење донето на основу правилно и потпуно утврђеног чињеничног стања и правилне примене наведених одредаба Закона о здравственом осигурању и Закона о Војсци Југославије и одбио захтев за оверу здравствене књижице за супругу тужиоца, са разлога што је запослена у другој фирми и осигурана по том основу.

Тужени орган је за донету одлуку у образложењу решења дао ваљане и на закону засноване разлоге које прихвата и овај суд.

Из изнетих разлога, Врховни суд Србије је, налазећи да оспореним решењем није повређен закон на штету тужиоца, на основу члана. 41. став 2. Закона о управним споровима ("Службени лист СРЈ" број 46/96) одбио тужбу као неосновану.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ СУДУ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

Дана 29.11.2007. године, У-СЦГ. 532/06

Записничар, Председник већа-судија,

Милан Комленовић, с.р. Милена Саватић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

РС