Uzp 91/2012

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Uzp 91/2012
16.11.2012. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Snežane Živković, predsednika veća, Olge Đuričić i Snežane Andrejević, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, odlučujući o zahtevu Grada Novog Pazara, koga zastupa Gradski javni pravobranilac, za preispitivanje sudske odluke – rešenja Upravnog suda, Odeljenje u Kragujevcu I U 11126/11 od 12.01.2012. godine, sa protivnom strankom A. doo K., u predmetu javne nabavke, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 16.11.2012. godine, doneo je

R E Š E NJ E

            Zahtev se ODBACUJE.

O b r a z l o ž e nj e

 

            Pobijanim rešenjem, odbačena je tužba Grada Novog Pazara podneta protiv rešenja Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki broj 4-00-431/2011 od 13.09.2011. godine, kojim je stavom prvim dispozitiva usvojen zahtev za zaštitu prava podnosioca zahteva A. doo K. i u celini poništen pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva javne nabavke – izvođenja radova na rekonstrukciji gradskog stadiona i rekonstrukciji stadiona Š. u N.P., naručioca Grada Novog Pazara. Stavom drugim dispozitiva je obavezan naručilac Grad Novi Pazar da podnosiocu zahteva A. doo K. naknadi troškove postupka zaštite prava u iznosu od 60.000,00 dinara u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

U postupku prethodnog ispitivanja podnetog zahteva Vrhovni kasacioni sud je našao da je zahtev nedozvoljen.

Odredbom člana 49. stav 1. Zakona o upravnim sporovima (''Sl. glasnik RS'' broj 111/09) je propisano da protiv pravnosnažne odluke Upravnog suda stranka i nadležni javni tužilac mogu da podnesu Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za preispitivanje sudske odluke. Stavom  2. člana 49. ZUS-a je propisano da zahtev može da se podnese kada je to zakonom predviđeno, u slučajevima kada je sud odlučivao u punoj jurisdikciji i u stvarima u kojima je u upravnom postupku bila isključena žalba, a stavom 3. istog člana je propisano da zahtev može da se podnese zbog povrede zakona, drugog propisa ili opšteg akta ili povrede pravila postupka koja je mogla biti od uticaja na rešenje stvari.

Iz pobijanog rešenja, navoda zahteva, spisa predmeta Upravnog suda i priloga dostavljenih uz zahtev proizilazi da je pre donošenja pobijanog rešenja vođen upravni postupak u kome je ponuđač A. doo K. podneo zahtev za zaštitu prava 08.04.2011. godine, po prijemu obaveštenja od naručioca da je isključen iz postupka pregovaranja, koji zahtev je proširio 18.04.2011. godine i na odluku naručioca o izboru najpovoljnije ponude br. 404-16/11 od 06.04.2011. godine, donetu na osnovu člana 81. Zakona o javnim nabavkama (''Sl. glasnik RS'' 116/2008). Odlučujući o podnetom zahtevu naručilac je rešenjem br. 404-16/11 od 27.04.2011. godine odbio zahtev za zaštitu prava ponuđača, nakon čega se ponuđač A. doo iz K., u smislu člana 112. Zakona o javnim nabavkama, izjasnio da nastavlja postupak za zaštitu prava pred Republičkom komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Republička komisija za zaštitu prava je postupajući na osnovu člana 117. Zakona o javnim nabavkama, rešenjem br. 4-00-431/2011 od 13.09.2011. godine usvojila zahtev za zaštitu prava i u celini poništila pregovarački postupak javne nabavke za izvođenje radova naručioca.

Odluka naručioca o izboru najpovoljnije ponude je prvostepena odluka, protiv koje se naručiocu može podneti zahtev za zaštitu prava u roku od osam dana od dana prijema odluke. Naručilac o podnetom zahtevu za zaštitu prava odlučuje u svojstvu prvostepenog organa i sve aktivnosti naručioca o podnetom zahtevu se mogu podvesti pod rad prvostepenog organa po žalbi saglasno odredbama od čl. 224. do 229. ZUP-a. Republička komisija o podnetom zahtevu za zaštitu prava odlučuje u svojstvu drugostepenog organa u smislu člana 117. Zakona o javnim nabavkama i može da usvoji zahtev za zaštitu prava i u celini ili delimično poništi postupak javne nabavke, ukoliko je zahtev za zaštitu prava osnovan, s tim da ima i mogućnost da otkloni propuste u radu prvostepenog organa po zahtevu za zaštitu prava, a što se može podvesti pod rad drugostepenog organa po žalbi saglasno čl. 229. ZUP-a.

Kako je osporeno rešenje Republičke komisije za zaštitu prava od 13.09.2011. godine, čija je zakonitost ocenjena pobijanim rešenjem Upravnog suda, doneto od strane drugostepenog organa to nisu ispunjeni procesni uslovi propisani citiranim stavom 2. člana 49. Zakona o upravnim sporovima za podnošenje vanrednog pravnog sredstva, jer zahtev za preispitivanje nije predviđen zakonom u ovoj upravnoj stvari, Upravni sud nije odlučivao u punoj jurisdikciji i u upravnom postupku nije bilo isključeno dvostepeno odlučivanje.

Odredbom člana 53. stav 1. Zakona o upravnim sporovima je propisano da  će, nedozvoljen ili neblagovremen zahtev ili zahtev koji je podnelo neovlašćeno lice, Vrhovni kasacioni sud odbaciti rešenjem.

Sa iznetih razloga na osnovu navedenih propisa podneti zahtev je nedozvoljen, pa je Vrhovni kasacioni sud primenom odredbe člana 53. stav 1. Zakona o upravnim sporovima odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU

dana 16.11.2012. godine, Uzp  91/2012

 

Zapisničar,                                                               Predsednik veća - sudija,

Rajka Milijaš,s.r.                                                    Snežana Živković,s.r.