Kzz 365/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Kzz 365/2015
21.04.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Zorana Tatalovića, Radmile Dragičević-Dičić, Maje Kovačević-Tomić i Sonje Pavlović, članova veća, sa savetnikom Vrhovnog kasacionog suda Draganom Vuksanović, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu okr. I.N., zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. Krivičnog zakonika, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, adv. S.Č., podnetom protiv pravnosnažne presude Apelacionog suda u Nišu Kž1 1112/14 od 03.02.2015. godine, u sednici veća održanoj 21.04.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

ODBACUJE SE kao nedozvoljen i bez propisanog sadržaja zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okr. I.N., podnet protiv pravnosnažne presude Apelacionog suda u Nišu Kž1 1112/14 od 03.02.2015. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Apelacionog suda u Nišu Kž1 1112/14 od 03.02.2015. godine, usvojena je žalba Višeg javnog tužioca u Prokuplju i preinačena presuda Višeg suda u Prokuplju K 6/13 od 25.04.2013. godine, tako što je okr. I.N. oglašen krivim za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246. stav 1. KZ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Protiv navedene pravnosnažne presude branilac okrivljenog adv. S.Č., podneo je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog povrede zakona iz člana 485. stav 1. tačka 1. i stav 2. ZKP i povrede prava na pravično suđenje i jednaku pravnu zaštitu zajemčeno članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima – član 485. stav 1. tačka 3. ZKP, sa predlogom da Vrhovni kasacioni sud zahtev usvoji kao osnovan, preinači presudu Apelacionog suda u Nišu tako što će odbiti kao neosnovanu žalbu VJT u Prokuplju i potvrditi presudu Višeg suda u Prokulju ili da drugostepenu presudu ukine i predmet vrati Apelacionom sudu u Nišu na ponovno odlučivanje.

Vrhovni kasacioni sud je u sednici veća razmotrio spise predmeta, pa je našao:

Zahtev za zaštitu zakonitosti brnaioca okr. S.P. je nedozvoljen i bez propisanog sadržaja.

Odredbom člana 485. stav 1. tačka 1. ZKP, propisano je da se zahtev za zaštitu zakonitosti može podneti ako je pravnosnažnom odlukom ili odlukom u postupku koji je prethodio njenom donošenju povređen zakon, a stavom 4. navedenog člana predviđeni su uslovi pod kojima okrivljeni, preko svog branioca, može podneti zahtev za zaštitu zakonitosti, a to je učinjeno pre svega taksativnim nabrajanjem povreda zakona koje mogu biti učinjene u postupku pred prvostepenim i žalbenim sudom – član član 74, član 438. stav 1. tačka 1) i 4) i tačka 7) do 10) i stav 2. tačka 1) član 439. tačka 1) do 3) i član 441. stav 3. i 4. ZKP.

Branilac okrivljenog, iako kao razlog podnošenja zahteva navodi povredu zakona, u zahtevu ne opredeljuje konkretno ni jednu od povreda zakona u smislu stava 4. člana 485. ZKP, već iznosi sopstvenu ocenu izvedenih dokaza i polemiše sa ocenom izvedenih dokaza od strane drugostepenog suda. Ovim navodima zahteva u suštini se osporava utvrđeno činjenično stanje koje, u smislu odredbe člana 485. stav 4. ZKP ne predstavlja zakonski razlog za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, pa je zahtev branioca okrivljenog u ovom delu ocenjen nedozvoljenim.

Kada se zahtev za zaštitu zakonitosti podnosi zbog povrede ili ugrožavanja ljudskih prava i sloboda (član 485. stav 1. tačka 3 .ZKP), ta povreda mora biti utvrđena odlukom Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava i, shodno odredbi člana 484. ZKP, takva odluka mora biti dostavljena uz zahtev.

Kako branilac okrivljenog uz zahtv za zaštitu zakonitosti nije dostavio odluku Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava, to zahtev za zaštitu zakonitosti u delu kojim se ukazuje na povredu prava na pravično suđenje i jednaku pravnu zaštitu nema propisan sadržaj.

Iz iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je, na osnovu odredbe člana 487. stav 1. tačka 2. u vezi člana 485. stav 4. ZKP i člana 487. stav 1. tačka 3. ZKP, odlučio kao u izreci ovog rešenja.

Zapisničar - savetnik                                                                             Predsednik veća-sudija

Dragana Vuksanović,s.r.                                                                        Dragiša Đorđević,s.r.