Кзз 365/2015

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 365/2015
21.04.2015. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић-Дичић, Маје Ковачевић-Томић и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. И.Н., због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног, адв. С.Ч., поднетом против правноснажне пресуде Апелационог суда у Нишу Кж1 1112/14 од 03.02.2015. године, у седници већа одржаној 21.04.2015. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен и без прописаног садржаја захтев за заштиту законитости браниоца окр. И.Н., поднет против правноснажне пресуде Апелационог суда у Нишу Кж1 1112/14 од 03.02.2015. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Апелационог суда у Нишу Кж1 1112/14 од 03.02.2015. године, усвојена је жалба Вишег јавног тужиоца у Прокупљу и преиначена пресуда Вишег суда у Прокупљу К 6/13 од 25.04.2013. године, тако што је окр. И.Н. оглашен кривим за кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ и осуђен на казну затвора у трајању од три године.

Против наведене правноснажне пресуде бранилац окривљеног адв. С.Ч., поднео је захтев за заштиту законитости због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1. и став 2. ЗКП и повреде права на правично суђење и једнаку правну заштиту зајемчено чланом 6. Европске конвенције о људским правима – члан 485. став 1. тачка 3. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд захтев усвоји као основан, преиначи пресуду Апелационог суда у Нишу тако што ће одбити као неосновану жалбу ВЈТ у Прокупљу и потврдити пресуду Вишег суда у Прокуљу или да другостепену пресуду укине и предмет врати Апелационом суду у Нишу на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је у седници већа размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости брнаиоца окр. С.П. је недозвољен и без прописаног садржаја.

Одредбом члана 485. став 1. тачка 1. ЗКП, прописано је да се захтев за заштиту законитости може поднети ако је правноснажном одлуком или одлуком у поступку који је претходио њеном доношењу повређен закон, а ставом 4. наведеног члана предвиђени су услови под којима окривљени, преко свог браниоца, може поднети захтев за заштиту законитости, а то је учињено пре свега таксативним набрајањем повреда закона које могу бити учињене у поступку пред првостепеним и жалбеним судом – члан члан 74, члан 438. став 1. тачка 1) и 4) и тачка 7) до 10) и став 2. тачка 1) члан 439. тачка 1) до 3) и члан 441. став 3. и 4. ЗКП.

Бранилац окривљеног, иако као разлог подношења захтева наводи повреду закона, у захтеву не опредељује конкретно ни једну од повреда закона у смислу става 4. члана 485. ЗКП, већ износи сопствену оцену изведених доказа и полемише са оценом изведених доказа од стране другостепеног суда. Овим наводима захтева у суштини се оспорава утврђено чињенично стање које, у смислу одредбе члана 485. став 4. ЗКП не представља законски разлог за подношење захтева за заштиту законитости, па је захтев браниоца окривљеног у овом делу оцењен недозвољеним.

Када се захтев за заштиту законитости подноси због повреде или угрожавања људских права и слобода (члан 485. став 1. тачка 3 .ЗКП), та повреда мора бити утврђена одлуком Уставног суда или Европског суда за људска права и, сходно одредби члана 484. ЗКП, таква одлука мора бити достављена уз захтев.

Како бранилац окривљеног уз захтв за заштиту законитости није доставио одлуку Уставног суда или Европског суда за људска права, то захтев за заштиту законитости у делу којим се указује на повреду права на правично суђење и једнаку правну заштиту нема прописан садржај.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2. у вези члана 485. став 4. ЗКП и члана 487. став 1. тачка 3. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар - саветник                                                                             Председник већа-судија

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                        Драгиша Ђорђевић,с.р.