Годишње саветовање судија Републике Србије „Судијски дани 2023“

Годишње саветовање судија Републике Србије, у организацији Врховног  суда, одржава се 25. и 26. маја 2023. године у Врњачкој Бањи.

Након поздравних речи и отварања Саветовања, председница Врховног суда Јасмина Васовић, обратила се уводним излагањем.

Председница Врховног суда Јасмина Васовић је позвала судије да што успешније промовишу високе стандарде судијског понашања и придржавају их се у циљу одржавања и јачања поверења јавности у независност судија и судова.

Говорећи о непристарсности судија, председница Васовић је указала на то да је судија дужан да ван суда избегава ситуације које би оправдано могле да изазову сумњу у његову непристрасност. „Не заборавите да сте као лица стално изложена суду јавности, слободно и својевољно прихватили лична ограничења која вам је наметнула судијска функција“, поручила је председница Врховног суда.

На свечаном отварању Саветовања говорили су помоћник министра правде Бранислав Стојановић, председница Устваног суда Снежана Марковић, шеф мисије Савета Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер (Tobias Flessenkemper), заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Сарa Гроен (Sarah Groen), шеф Политичке секције Делегације ЕУ у Србији Дирк Лоренц (Dirk Lorenz) и судија Европског суда за људска права Габријела Кучко-Штадлмајер (Gabriele Kucsko-Stadlmayer.

Поред судија из Србије, на Саветовању судија, учествују и судије Европског суда за људска права као и судије из Суда БиХ, Врховног суда Федерације БиХ, Врховног суда Републике Српске, Врховног суда Црне Горе и Врховног суда Републике Словеније.

Организацију Саветовања су помогли пројекат „Подршка реформи правосуђа“ који финансира Европска унија а спроводи Савет Европе и Мисија ОЕБС-а у Србији.