Врховни касациони суд је највиши суд у Републици Србији. Положај и седиште суда утврђени су Уставом Републике Србије, а надлежност Законом о уређењу судова.

Врховни касациони суд

 

Промена назива суда

Врховни касациони суд je од 11. маја 2023. године, наставио са радом као Врховни суд, након конституисања Високог савета судства, у складу са Законом о уређењу судова (Сл.Гласник РС број 10/23).

 

Надлежност Суда

Врховни суд, као највиши суд у Републици, одлучује о ванредном правном средству изјављеном на одлуку суда Републике Србије и у другим стварима одређеним законом.

Судска пракса Суда

Суд, у циљу обезбеђивања јединствене судске примене права, формира судску праксу исказујући је кроз ставове у својим одлукама и кроз закључке и сентенце донете на одељењским седницама и на Општој седници.

Актуелности и вести

Јан
30
2024
Годишње саветовање судија Републике Србије „Судијски дани - 2024” одржаће се од 22. до 25. маја 2024. године у Врњачкој Бањи, у организацији Врховног суда.
Јан
25
2024
Новоизабране судије положиле су заклетву пред председницом Врховног суда Јасмином Васовић и председником Народне скупштине др Владимиром Орлићем, 25. јануара 2024.
Дец
15
2023
Новоизабране судије положиле су заклетву пред председницом Врховног суда Јасмином Васовић и председником Народне скупштине др Владимиром Орлићем, 15. децембра 2023....
Нов
16
2023
Свечаност и међународна конференција „Улога уставних судова у примени Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права на националном нивоу...
Нов
13
2023
Врховни суд Србије је примљен у Мрежу председника врховних судова Европске уније (Network of the Presidents of the Supreme Judicial Courts of the European Union), у...
Окт
06
2023
Конференција „Вредновање рада судија“ одржана је 6. октобра 2023. године у Београду, у организацији Друштва судија Србије и Европског удружења судија

Конкурси
и јавне набавке

Документи у фокусу