Кд 114/2018 делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кд 114/2018
10.09.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Радослава Петровића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Марином Пандуровић, као записничарем, у кривичном предмету окривљене АА, због кривичног дела оштећење туђих права из члана 220. став 2. Кривичног законика, одлучујући о предлогу судије појединца Основног суда у Пироту 4К 120/18 од 19.07.2018. године, за преношење месне надлежности, на седници већа одржаној 10.09.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За вођење кривичног поступка против окривљене АА, због кривичног дела оштећење туђих права из члана 220. став 2. Кривичног законика, по приватној кривичној тужби приватног тужиоца ББ, ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Димитровграду.

О б р а з л о ж е њ е

Приватни тужилац ББ, поднео је дана 31.05.2018. године Основном суду у Пироту, приватну кривичну тужбу против окривљене АА, стављајући јој на терет извршење кривичног дела оштећење туђих права из члана 220. став 2. Кривичног законика.

Судија појединац Основног суда у Пироту је поднео Врховном касационом суду образложени предлог 4К 120/18 од 19.07.2018. године, да се за вођење овог кривичног поступка, као стварно и месно надлежан одреди Основни суд у Димитровграду.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета и предлог судије појединца Основног суда у Пироту за преношење месне надлежности, па је нашао да је предлог основан.

Одредбом члана 33. Законика о кривичном поступку је прописано да на предлог судије за претходни поступак, судије појединца или председника већа, Врховни касациони суд може за вођење кривичног поступка одредити други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако постоје други важни разлози.

У предлогу за преношење месне надлежности судије појединца Основног суда у Пироту, наведене су околности које произилазе и из списа предмета, да је окривљена АА, судија ..., која поступа у ... материји, да је иста уједно и председник ... одељења тог суда, као и околност да је пребивалиште приватног тужиоца ББ у ...

Све наведене околности, а посебно чињеница да је окривљена судија ..., по оцени Врховног касационог суда, представљају, у смислу одредбе члана 33. ЗКП, друге важне разлоге да се овај кривични поступак спроведе пред Основним судом у Димитровграду.

Из изнетих разлога, на основу члана 33. Законика о кривичном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци овог решења.

Записничар - саветник                                                                                                                        Председник већа - судија

Марина Пандуровић,с.р.                                                                                                                     Бата Цветковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић