Кж I 333/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Кж I 333/05
19.04.2005. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Николе Латиновића, председника већа, Николе Мићуновића, Зорана Савића, Миодрага Вићентијевића и Бате Цветковића, чланова већа, са саветником Јолан Мадарас, записничарем, у кривичном предмету оптуженог АА због кривичног дела неовлашћеног стављања у промет опојних дрога из члана 245. став 1. ОКЗ, кога брани АБ, адвокат, одлучујући о жалби браниоца оптуженог изјављеној против пресуде Окружног суда у Сремској Митровици К. број 72/04 од 7.12.2004. године, у седници већа одржаној у смислу члана 375. ЗКП дана 19. априла 2005. године донео је

 

 

П Р Е С У Д У

 

Уважавањем жалбе браниоца оптуженог АА, ПРЕИНАЧУЈЕ СЕ пресуда Окружног суда у Сремској Митровици К. број 72/04 од 7.12.2004. године, само у погледу одлуке о казни оптуженог, тако да Врховни суд за кривично – правне радње за које је оглашен кривим првостепеном пресудом из члана 245. став 1. ОКЗ, оптуженог АА ОСУЂУЈЕ на казну затвора у трајању од 1 (једне) године и 6 (шест) месеци.

 

Жалба браниоца оптуженог АА се у осталом делу ОДБИЈА као неоснована и првостепена пресуда у непреиначеном делу потврђује.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Побијаном првостепеном пресудом оглашени су кривим: АА због кривичног дела неовлашћеног стављања у промет опојних дрога из члана 245. став 1. ОКЗ, за које је осуђен на казну затвора у трајању од три године, и оптужени ББ због крив. дела омогућавања уживања опојних дрога из члана 246. став 1. ОКЗ за које му је утврђена казна затвора у трајању од шест месеци, и за крив. дело неовлашћеног држања опојних дрога из члана 245. став 3. ОКЗ, за које му је утврђена казна затвора у трајању од три месеца, и осуђен је на јединствену казну затвора у трајању од осам месеци.

 

Од оптужених је одузета опојна дрога – марихуана бруто масе 7,1 грама у количини од 6,8 грама и 12,6 грама. Оптуженом АА је изречена мера безбедности обавезног лечења алкохоличара и наркомана која ће се извршити у установи за извршење казне.

 

Оптужени су обавезани на плаћање трошкова кривичног поступка – оптужени Будимировић у износу од 19.600,00 динара, оптужени ББ у износу од 3.600,00 динара и на плаћање паушала у износу од по 10.000,00 динара а оптужени АА је обавезан на накнаду трошкова одбране по службеној дужности који ће се одредити посебним решењем.

 

Против наведене пресуде жалбу је изјавио бранилац оптуженог АА због битне повреде одредаба кривичног поступка, због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, због повреде кривичног закона и због одлуке о казни и трошковима поступка и предложено је, да се првостепена пресуда укине и предмет врати на поновно суђење или пак да се иста преиначи и оптуженом изрекне блажа кривична санкција. У жалби је предложено, да се бранилац обавести о седници већа другостепеног суда у смислу члана 375. ЗКП.

 

Републички јавни тужилац у Београду дописом Ктж. број 461/05 од 11.3.2005. године је предложио да се жалба браниоца оптуженог одбије као неоснована и првостепена пресуда потврди.

 

Врховни суд Србије одржао је седницу већа у одсутности уредно обавештеног Републичког јавног тужиоца, у присуству браниоца оптуженог, размотрио је списе предмета заједно са првостепеном пресудом и након оцене навода и предлога из жалбе, писменог предлога Републичког јавног тужиоца и објашњења датих на седници већа, нашао:

 

Првостепена пресуда не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка, ни повреде кривичног закона, на које жалбени суд увек пази по службеној дужности у смислу члана 380. став 1. тачка 1. и 2. ЗКП.

 

Првостепена пресуда је јасна, разумљива, не садржи противречности, нити друге недостатке, које би је чиниле мањкавом у смислу члана 368. став 1. тачка 11. ЗКП, па је жалба браниоца оптуженог АА због битне повреде одредаба кривичног поступка неоснована.

 

Чињенично стање пресуде је правилно и потпуно утврђено, да је оптужени АА неовлашћено ставио у промет опојну дрогу – марихуану, нуђењем на продају гостима угоститељског објекта "ВВ" у ГГ дана 18.11.2003. године, у алкохолисаном стању, између осталог и сведоку ДД, када се налазио у стању битно смањене урачунљивости и истом приликом, је од оптуженог одузета марихуана бруто масе 7,1 грама.

 

Изјављена жалба браниоца оптуженог због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања је неоснована, јер је суд правилно из исказа оптуженог АА и саслушаних сведока ДД и конобарице ЂЂ утврдио, одлучне чињенице за постојање кривичног дела из члана 245. став 1. ОКЗ.

 

Неоснована је изјављена жалба браниоца и због повреде кривичног закона, јер извршеном правном оценом дела, првостепени суд није повредио кривични закон на штету оптуженог, а одлука о изреченој мери безбедности је заснована на одредбама члана 65. ОКЗ, па је изјављена жалба и у вези са наведеном одлуком неоснована.

 

Испитујући првостепену пресуду у вези одлуке о казни поводом изјављене жалбе браниоца оптуженог АА, Врховни суд налази, да је првостепени суд правилно утврдио све околности које су од значаја за одмеравање казне оптуженом.

 

Правилно су утврђене као олакшавајуће околности да је оптужени млад, раније неосуђиван, да је признао извршење кривичног дела, и правилно је утврђено, да отежавајуће околности није било, па је основано одлучено, да има места примени одредаба члана 42. и 43. ОКЗ, у ситуацији, када је оптужени кривично дело извршио у стању битно смањене урачунљивости, и када је утврђено, да се исти лечи од душевне болести са психотичним декомпензацијама.

 

Оцењујући конкретну тежину извршеног кривичног дела и околности под којима је исто извршено, као и набројане олакшавајуће околности, Врховни суд је уважавањем изјављене жалбе преиначио првостепену пресуду само у погледу одлуке о казни, и оптуженог осудио на казну затвора у трајању од једне године и шест месеци, налазећи, да је ова казна довољна мера, да се према оптуженом постигне сврха кажњавања предвиђена чланом 33. и чланом 5. ОКЗ.

 

Из изнетих разлога, на основу члана 391. став 1.и 388. ЗКП Врховни суд Србије је одлучио као у изреци ове пресуде.

 

Записничар Председник већа – судија

Јолан Мадарас, с.р. Никола Латиновић, с.р.

 

За тачност отправка

ОК