Кж I 637/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Кж I 637/05
25.04.2005. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Предрага Глигоријевића, председника већа, Мирослава Цветковића, Драгана Јоцића, Драгана Аћимовића и др Глигорија Спасојевића, чланова већа, са саветником суда Зораном Поповићем, записничарем, у кривичном предмету оптуженог АА, због кривичног дела неовлашћеног набављања и држања ватреног оружја, муниције и експлозивних материја из члана 33. став 3. и 2. Закона о оружју и муницији, решавајући о жалби Окружног јавног тужиоца у Новом Саду, изјављеној против пресуде Окружног суда у Новом Саду К.339/04 од 11.02.2005. године, на седници већа одржаној, дана 25.04.2005. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

Жалба Окружног јавног тужиоца у Новом Саду, се ОДБИЈА, као неоснована и пресуда Окружног суда у Новом Саду К.339/04 од 11.02.2005. године, ПОТВРЂУЈЕ.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Наведеном пресудом, на основу члана 355. тачка 2. ЗКП, ослобођен је оптужбе АА, да је извршио кривично дело из члана 33. став 3. и 2. ЗООМ. На основу члана 512. ЗКП, од оптуженог су одузети предмети кривичног дела. Истом пресудом, одлучено је да трошкови кривичног поступка падну на терет буџетских средстава суда.

 

Против ове пресуде, Окружни јавни тужилац у Новом Саду је благовремено изјавио жалбу, због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, са предлогом, да се побијана пресуда укине и предмет врати првостепеном суду на поновно суђење.

 

Републички јавни тужилац Србије је у поднеску, под Ктж.772/05 од 18.04.2005. године, предложио, да се жалба Окружног јавног тужиоца уважи.

 

Врховни суд је одржао седницу већа, па је након разматрања списа предмета, побијане пресуде, навода и предлога у жалби Окружног јавног тужиоца и предлога Републичког јавног тужиоца, нашао:

 

Жалба је неоснована.

 

Испитујући првостепену пресуду, у смислу члана 380. став 1. ЗКП, Врховни суд није нашао да је учињена битна повреда одредаба кривичног поступка, нити повреда кривичног закона, на које пази по службеној дужности.

 

Неосновано се жалбом Окружног јавног тужиоца, побија првостепена пресуда, због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и с тим у вези, наводи, да је првостепени суд погрешно утврдио, на основу налаза и мишљења вештака др Снежане Попов, да оптужени у време извршења кривичног дела, није био урачунљив. Врховни суд, налази да је првостепени суд, на основу налаза и мишљења вештака др ББ, а код којег је вештак остао и на главном претресу, затим налаза и мишљења вештака, психолога др ВВ и отпусног писма неурохирушке клинике, утврдио да оптужени болује од органског психосиндрома, а што је трајни душевних поремећај. Поред тога, оптужени је у време извршења кривичног дела, боловао од шећерне болести и то токсиомаског алкохолизма, а што све компромитује стање свести и утиче на целокупно понашање оптуженог, како је то наведено у образложењу првостепене пресуде (страна 5 и 6). Стога, Врховни суд, налази да је првостепени суд, правилно и потпуно утврдио одлучне чињенице, да оптужени у време извршења кривичног дела, није био урачунљив и да стога, није кривично одговоран у смислу члана 355. тачка 2. ЗКП. При томе је првостепени суд, правилно поступио, када је одбио предлог Окружног јавног тужиоца, да се одреди ново неуропсихијатријско вештачење оптуженог, имајући у виду да су наведени налаз и мишљење вештака дати од стране стручних лица и на основу потпуне медицинске документације за оптуженог. Стога се, по оцени Врховног суда, неосновано жалбом Окружног јавног тужиоца, доводи у питање правилност чињеница утврђених у првостепеној пресуди, имајући при томе у виду, да је код оптуженог, као последица наведених обољења утврђен груб когнитивни дефицит са поремећајем пажње, опажања и механичких функција.

 

Из изнетих разлога, а на основу члана 388. ЗКП, Врховни суд је, одлучио, као у изреци пресуде.

 

 

 

Записничар, Председник већа

судија,

Зоран Поповић, с.р. Предраг Глигоријевић, с.р.

 

За тачност отправка

 

ТТ