Кзз 111/2012 - битне повреде одредаба кривичног поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 111/2012
13.12.2012. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

                         Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Драгомира Милојевића, Горана Чавлине, Миодрага Вићентијевића и Веска Крстајића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. З.С., због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 242. став 1. Кривичног законика Републике Србије, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 841/12 од 13.11.2012. године, подигнутом против правноснажних пресуда Основног суда у Новом Саду К. 25040/2010 од 13.01.2012. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 700/12 од 17.07.2012. године, у седници већа одржаној 13.12.2012. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

                        УВАЖАВА СЕ захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 841/12 од 13.11.2012. године као основан, па се УКИДАЈУ пресуде Основног суда у Новом Саду К. 25040/2010 од 13.01.2012. године и Апелационог суда у Новом Саду Кж1 700/12 од 17.07.2012. године и предмет враћа Основном суду у  Новом Саду на поновно суђење.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

                        Пресудом Основног суда у Новом Саду К 25040/2010 од 13.01.2012. године, окр. З.С. оглашен је кривим због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 242. став 1. КЗ РС, за које дело му је изречена условна осуда тако што му је утврђена казна затвора у трајању од пет месеци и истовремено одређено да се казна неће извршити уколико окривљени у року од две године од дана правноснажности пресуде не учини ново кривично дело.

 

                        Одлучујући о жалбама бранилаца окривљеног, Апелациони суд у Новом Саду је пресудом Кж1 700/12 од 17.07.2012. године одбио жалбе као неосноване и потврдио првостепену пресуду.

 

                        Против наведених правноснажних пресуда Републички јавни тужилац подигао је захтев за заштиту законитости Ктз 841/12 од 13.11.2012.године, због битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 368.

став 1. тачка 11. ЗКП, са предлогом да се захтев уважи и првостепена и другостепена пресуда укину.

                        Врховни касациони суд је поступио у смислу члана 422. ст. 2. и 3. ЗКП и одржао седницу већа, у одсуству уредно обавештеног заменика Републичког јавног тужиоца, на којој је размотрио списе предмета са пресудама против којих је захтев за заштиту законитости подигнут, па је, по оцени навода у захтеву, нашао:

 

                        Основано се у захтеву за заштиту законитости наводи да је првостепена пресуда донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 11. ЗКП, јер је изрека те пресуде неразумљива и противречна сама себи и датим разлозима, као и да у пресуди нису дати разлози о одлучним чињеницама.

 

                        Изреком првостепене пресуде окр. З.С. оглашен је кривим због тога што је прихватио незаконит и нелегитиман предлог за разрешење оштећеног С.П. са функције члана извршног одбора и такав предлог уврстио у дневни ред седнице СО Бечеј, на којој је дошло до смене оштећеног.

 

                        Оваква изрека пресуде је неразумљива у погледу чињеница које чине обележја кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 242. став 1. КЗ РС и то у погледу радње кривичног дела, последице и узрочне везе између радњи и последица кривичног дела.

 

                        Наиме, из изреке пресуде произилази да је то што је окривљени прихватио и ставио на дневни ред разматрање незаконитог и нелегитимног предлога за разрешење оштећеног радња извршења дела у виду искоришћавања службеног положаја и да је услед тога наступила последица у виду теже повреде права оштећеног, његове смене са функције члана извршног одбора. Из изреке пресуде такође произилази да је одлука о смени оштећеног донета на седници СО Бечеј, од стране позваних одборника односно да је смена оштећеног резултат одлуке о разрешењу донете на седници СО Бечеј.

 

                        С обзиром на наведено, нејасно је услед чега је дошло до смене оштећеног, односно не види се узрочна веза између описаних радњи окривљеног (прихватање и стављање на дневни ред незаконитог предлога) и последице – смене оштећеног, с обзиром да су радње окривљеног претходиле другим радњама у доношењу одлуке о разрешењу оштећеног од стране одборника на седници скупштине СО Бечеј (усвајање дневног реда и гласање о усвојеним тачкама дневног реда).

 

                        Између радњи извршења и последице мора да постоји узрочна веза јер извршилац кривичног дела може бити одговоран само за ону последицу коју је

 

он сам проузроковао, па је првостепени суд био дужан да о овим битним чињеницама да јасне и недвосмислене разлоге.

 

 

                        С обзиром на наведену битну повреду одредаба кривичног поступка учињену на штету окривљеног З.С., и да је другостепени суд одбио жалбе бранилаца окривљеног изјављене против првостепене пресуде, Врховни касациони суд је уважио захтев за заштиту законитости, укинуо првостепену и другостепену пресуду и предмет вратио Основном суду у Новом Саду на поновно суђење.

 

                        Из изнетих разлога, на основу одредбе члана 425. став 1. ЗКП, одлучено је као у изреци ове пресуде.                     

 

Записничар - саветник                                                              Председник већа

 

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                    судија

                                                                                                    Јанко Лазаревић,с.р.