Кзз 1367/2018 неовлашћено лице

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1367/2018
28.11.2018. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић, Милунке Цветковић и Радмиле Драгичевић Дичић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Милом Ристић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 5. у вези става 1. Кривичног законика у стицају са кривичним делом угрожавање сигурности из члана 138. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног АА, адв. Јована Вукчевића, поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Младеновцу К 676/17 од 08.03.2018. године и Вишег суда у Београду Кж1 325/18 од 10.07.2018. године, у седници већа одржаној дана 28.11.2018. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољен, захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА адв. Јована Вукчевића, поднет против правноснажних пресуда Основног суда у Младеновцу К 676/17 од 08.03.2018. године и Вишег суда у Београду Кж1 325/18 од 10.07.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Младеновцу К 676/17 од 08.03.2018. године, окривљени АА оглашен је кривим због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 5. у вези става 1. КЗ за које му је утврђена казна затвора у трајању од осам месеци у стицају са кривичним делом угрожавање сигурности из члана 138. став 2. у вези става 1. КЗ, за које му је утврђена казна у трајању од пет месеци и осуђен на јединствену казну затвора у трајању од једне године, стим да се истовремено одређује да се она извршава тако што ће је окривљени издржавати у просторијама у којима станује уз примену електронског надзора и у који му се урачунава време проведено у притвору ближе наведено у изреци првостепене пресуде.

На основу одредбе члана 348. став 6. КЗ, од окривљеног је одузет пиштољ марке „...“, модел ..., калибра ... мм, фабрички број ..., браон боје, са припадајућим оквиром и три метка калибра ... .

Окривљени је обавезан да плати трошкове кривичног поступка о чијој ће висини суд посебно донети решење, као и на плаћање паушала у износу од 3.000,00 динара у року од 15 дана по правноснажности пресуде.

Пресудом Вишег суда у Београду Кж1 325/18 од 10.07.2018. године, делимично је усвојена жалба браниоца окривљеног АА, адв. Јована Вукчевића и преиначена пресуда Основног суда у Младеновцу К 676/17 од 08.03.2018. године у делу одлуке о кривичној санкцији у односу на кривично дело угрожавање сигурности из члана 138. став 2. у вези става 1. КЗ, за које је окривљени првостепеном пресудом оглашен кривим, за које му је изречена условна осуда тако што му је утврђена казна затвора у трајању од пет месеци, истовремено одређено да се ова казна неће извршити уколико окривљени у року од две године рачунајући од дана правносннажности пресуде не учини ново кривично дело а у случају опозива условне осуде окривљеном ће се у изречену казну урачунати време проведено у притвору, како је то наведено у изреци ове пресуде.

Изреком II пресуде, окривљени АА који је првостепеном пресудом оглашен кривим због кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348. став 5. у вези става 1. КЗ, на основу члана 423. став 1. тачка 2) ЗКП, ослобођен је од оптужбе за наведено кривично дело.

На основу члана 535. став 1. ЗКП, окривљеном АА одузет је пиштољ ближе наведен у изреци ове пресуде, а на основу члана 265. став 1. ЗКП, одлучено је да трошкови кривичног поступка у односу на ово кривично дело падају на терет буџетских средстава суда.

Изреком под III наведене пресуде у осталом делу жалба браниоца окривљеног АА као и жалба Основног јавног тужиоца у Младеновцу, одбијене су као неосноване а првостепена пресуда у непреиначеном делу потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда бранилац окривљеног АА, адв. Јован Вукчевић, поднео је захтев за заштиту законитости због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев, укине у целини или делимично првостепену пресуду и одлуку донету у поступку по редовном правном леку или само одлуку донету у поступку по редовном правном леку и предмет врати на поновну одлуку или преиначи у целини првостепену одлуку и одлуку донету у поступку по редовном правном леку, или само одлуку донету у поступку по редовном правном леку.

Врховни касациони суд је на основу члана 486. и члана 487. ЗКП одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА адв. Јована Вукчевића, је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. ЗКП, прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том законику.

Чланом 483. став 1. ЗКП прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, а у ставу 3. истог члана предвиђено је да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца.

У конкретном случају, поднесак који је означен као захтев за заштиту законитости и у уводном делу означено да је исти поднео окривљени АА преко браниоца адв. Јована Вукчевића, по налажењу Врховног касационог суда, не указује да је захтев окривљеног поднет преко браниоца, с обзиром на то да захтев за заштиту законитости треба да буде сачињен и потписан од стране браниоца окривљеног.

Наведени поднесак означен као захтев за заштиту законитости није оверен печатом браниоца нити је исти потписан од стране браниоца, па Врховни касациони суд налази да захтев није поднет од овлашћеног лица, и стога га оцењује као недозвољен.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 483. став 3. ЗКП одлучио као у изреци решења.

Записничар-саветник                                                                                                                                  За председникa већа-судија

Мила Ристић, с.р.                                                                                                                                          Веско Крстајић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић