Кзз 25/12 - повреде кривичног закона; кривична дела из споредног кривичног законодавства

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 25/12
11.04.2012. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

                         Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Невенке Важић, Анђелке Станковић, Љубице Кнежевић-Томашев и Веска Крстајића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. З.Б., због кривичног дела недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 854/11 од 27.03.2012. године, подигнутом против правноснажних пресуда Општинског суда у Краљеву К 292/09 од 04.09.2009. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 1405/10 од 14.06.2010. године, у седници већа одржаној 11.04.2012. године, донео је  

 

П Р Е С У Д У

 

                        ДЕЛИМИЧНО СЕ УВАЖАВА захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 854/11 од 27.03.2012. године као основан, па се ПРЕИНАЧУЈУ  правноснажне пресуде Општинског суда у Краљеву К 292/09 од 04.09.2009. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 1405/10 од 14.06.2010. године, тако што Врховни касациони суд окривљеног З.Б., на основу члана 355. тачка 1. ЗКП,

 

ОСЛОБАЂА ОД ОПТУЖБЕ

 

                        Да је:

                        дана 22.12.2008. године у Б.П., О.Р., иако је могао да схвати значај свог дела и управља својим поступцима, а био је свестан  свог дела и хтео његово извршење и при том био свестан да је његово дело забрањено, од непознатог лица набавио цигарете страних произвођача без прописаних контролних акцизних маркица Републике Србије и то: 334 паклице цигарета V.l., 250 паклица цигарета V.v. и 934 паклице цигарета R.l., а затим ове цигарете, ради даље продаје, спаковао у своје путничко возило и повезао, али је истог дана у Богутовцу, Општина Краљево, заустављен ради контроле од стране полицијских службеника МУП РС – ПУ Краљево, којом приликом су наведене цигарете пронађене, дакле, урачунљив, са умишљајем и свестан забрањености дела, ставио у промет производе који нису посебно обележени прописаним контролним акцизним маркицама у складу са законом,

                        чиме би извршио кривично дело недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

                        Трошкови кривичног поступка падају на терет буџетских средстава.

                        У преосталом делу захтев за заштиту законитости се ОДБИЈА као неоснован.

О б р а з л о ж е њ е

 

                        Пресудом Општинског суда у Краљеву К 292/09 од 04.09.2009. године окр.З.Б. оглашен је кривим због извршења кривичног дела недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији и осуђен на казну затвора у трајању од шест месеци. Окривљени је обавезан да на име паушала плати износ од 3.000,00 динара.

                        Одлучујући о жалбама бранилаца окривљеног и Општинског јавног тужиоца у Краљеву, Апелациони суд у Крагујевцу је пресудом Кж1 1405/10 од 14.06.2010. године, одбио жалбе као неосноване и потврдио првостепену пресуду.

                        Против наведених правноснажних пресуда, Републички јавни тужилац подигао је захтев за заштиту законитости Ктз. 854/11 од 27.03.2012. године, због повреде кривичног закона из члана 369. тачка 1. и 2. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд уважи захтев за заштиту законитости и  утврди да је правноснажним пресудама, на штету окривљеног, учињена повреда кривичног закона из члана 369. став 1. тачка 1. и 2. ЗКП и донесе ослобађајућу или одбијајућу пресуду.

                        Врховни касациони суд је поступио у смислу члана 422. став 2. и 3. ЗКП и  одржао седницу већа, у  одсуству уредно обавештеног Републичког јавног тужиоца, на којој је размотрио списе предмета са пресудама против које је захтев за заштиту законитости подигнут, па је, по оцени навода у захтеву, нашао:

                        Захтев за заштиту законитости је делимично основан.

                        Кривично дело недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији чини лице које ставља у промет, односно продаје производе који нису посебно обележени прописаним контролним акцизним маркицама.

                        Према изреци првостепене пресуде окр. З.Б. оглашен је кривим због кривичног дела из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији јер је од непознатог лица набавио цигарете страних произвођача, без прописаних контролних акцизних маркица Републике Србије, а затим те цигарете, ради даље продаје, спаковао у своје возило и повезао, али је истог дана заустављен од стране полицијских службеника ПУ Краљево који су му цигарете пронашли и одузели.

                        По оцени Врховног касационог суда из чињеничног описа радњи окривљеног датог у изреци првостепене пресуде не произилази да је окривљени предметне цигарете ставио у промет односно да их је продавао па, с тога, у овом случају недостаје једно од битних обележја кривичног дела за које је окр. З.Б. оглашен кривим – стављање у промет односно продаја. У таквој ситуацији првостепени суд је, по правилној примени кривичног закона, морао да донесе ослобађајућу пресуду, па како то није учинио, већ је окривљеног огласио кривим за кривично дело из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, иако се у радњама окривљеног не стичу сви битни елементи нужни за постојање предметног кривичног дела, то је првостепеном пресудом, на штету окривљеног повређен кривични закон – члан 369. тачка 1. ЗКП.

                        С обзиром на то да другостепени суд није отклонио наведену повреду закона већ је првостепену пресуду потврдио, то је и другостепеном пресудом учињена иста повреда кривичног закона на штету осуђеног.

                        Стога је Врховни касациони суд уважио захтев за заштиту законитости у делу који се односи на повреду кривичног закона из члана 369. тачка 1. ЗКП, преиначио првостепену и другостепену пресуду и, на основу члана 355. тачка 1. ЗКП, окр. З.Б. ослободио од оптужбе за кривично дело недозвољен промет акцизних производа из члана 176. став 1. Закона  о пореском поступку и пореској администрацији.

                        Републички јавни тужилац је у захтеву за заштиту законитости навео да је окривљени поводом истог догађаја већ кажњен у прекршајном поступку, те да је доношењем наведених пресуда повређен кривични закон – члан 369. тачка 2. ЗКП, јер се радило о пресуђеној ствари.

                        Оцењујући основаност овог дела захтева, а имајући у виду напред изнети правни  закључак Врховног касационог суда да чињенични опис радње окривљеног не садржи сва законска обележја кривичног дела из члана 176. став 1. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, те да није кривично дело, то се није могло вршити упоређивање тих радњи са прекршајем, ради утврђивања постојања пресуђене ствари, па је, с тога, захтев за заштиту законитости у односу на наведену повреду кривичног закона из члана 369. тачка 2. ЗКП, оцењен као неоснован.

                        На основу одредбе члана 197. став 1. ЗКП, Врховни касациони суд је одлучио да трошкови кривичног поступка падају на терет буџетских средстава.

                        Из изнетих разлога, на основу члана 425. став 1. и члана 424. ЗКП, одлучено је као у изреци ове пресуде.

Записничар - саветник                                                       Председник већа, судија

Драгана Вуксановић                                                                Бата Цветковић