Кзз 27/10 - битне повреде одредаба кривичног поступка - изузеће

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 27/10
16.06.2010. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

                        Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Анђелке Станковић, председника већа, Невенке Важић, Љубице Кнежевић-Томашев, Веска Крстајића и Мирјане Ивић, чланова већа, са саветником Олгицом Козлов, записничарем, у кривичном предмету окривљеног Д. П. и др., због кривичног дела злоупотребе службеног положаја из члана 242. став 4. у вези става 1. Кривичног закона Републике Србије извршеног у саизвршилаштву у смислу члана 22. Основног кривичног закона, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Србије Ктз 640/09 од 10.7.2009.године, подигнутом против правноснажне пресуде Окружног суда у Панчеву Кж. 149/09 од 8.4.2009.године, у седници већа одржаној 16.6.2010.године, у присуству окривљеног С. Ђ., адвоката С. К. и адвоката Л. Г., а у одсуству уредно обавештених окривљеног Д. П., окривљене О. Б. и окривљене С. М., те у одсуству уредно обавештених адвоката С. Н. и М. М., донео је

П Р Е С У Д У

                        УВАЖЕЊЕМ захтевa за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Србије Ктз. 640/09 од 10.7.2009.године, УКИДА СЕ пресуда Окружног суда у Панчеву Кж. 149/09 од 8.4.2009.године и предмет враћа Апелационом суду у Новом Саду на поновно одлучивање.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

                        Пресудом Општинског суда у Вршцу К. 201/07 од 13.9.2007. године, окривљени Д. П., С. Ђ., О. Б. и С. М. оглашени су кривим због извршеног кривичног дела злоупотребе службеног положаја из члана 359. став 4. у вези члана 33. КЗ те им је изречена условна осуда, тако што им је сваком утврђена казна затвора у трајању од шест месеци која се неће извршити уколико у року од једне године не изврше ново кривично дело.

 

                        Пресудом Окружног суда у Панчеву Кж. 149/09 од 8.4.2009.године, поводом жалби бранилаца окривљених Д. П., С. Ђ., О. Б. и С. М., по службеној дужности преиначена је пресуда Општинског суда у Вршцу К. 201/07 од 13.9.2007.године, у погледу правне оцене дела, тако што је тај суд противправне радње окривљених описане у изреци првостепене пресуде, правно квалификовао

као кривично дело злоупотреба службеног положаја из члана 242. став 4. у вези става 1. Кривичног закона Републике Србије извршено у саизвршилаштву у смислу члана 22. Основног кривичног закона, за које кривично дело је сваком окривљеном, понаособ, изрекао условну осуду тако што им је утврдио казне затвора у трајању од по шест месеци, које казне се неће извршити уколико у року од једне године не учине нова кривична дела, рачунајући од дана правноснажности пресуде, док је првостепена пресуда у преосталом делу остала неизмењена, а жалбе бранилаца окривљених Д. П., С. Ђ., О. Б. и С.М. одбијене су као неосноване.

                        Републички јавни тужилац Србије је подигао захтев за заштиту законитости против пресуде Окружног суда у Панчеву Кж. 149/09 од 8.4.2009.године због битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 2. у вези члана 40. тачка 5. ЗКП-а, с предлогом да Врховни суд Србије уважи захтев као основан и укине пресуду Окружног суда у Панчеву Кж. 149/09 од 8.4.2009.године, а предмет врати том суду на поновни поступак и одлуку.

 

                       

 

                        Врховни касациони суд је одлучујући на основу члана 90. став 1. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116 од 22.12.2008.године) одржао седницу већа у смислу члана 422. став 3. Законика о кривичном поступку у присуству окривљеног С. Ђ., адвоката С. К. и адвоката Л. Г., а у одсуству уредно обавештених окривљених Д. П., О. Б. и С. М., те у одсуству уредно обавештених адвоката С. Н. и М. М., на којој је размотрио списе предмета са захтевом Републичког јавног тужиоца Србије, те је нашао:

 

                        Захтев за заштиту законитости је основан.

 

                        По налажењу Врховног касационог суда основано се захтевом Републичког јавног тужиоца Србије истиче да је тиме што је у доношењу пресуде Окружног суда у Панчеву Кж. 149/09 од 8.4.2009.године, у својству члана судског већа учествовао судија Н. М., који је учествовао и у доношењу пресуде Општинског суда у Вршцу К. 242/99 од 16.8.1999..године у својству председника судског већа, у предметном кривичном поступку против окривљеног Д. П. и др, повређен закон – члан 368. став 1. тачка 2. у вези члана 40. тачка 5. ЗКП-а, пошто се судија Н. М. морао изузети од учествовања у доношењу пресуде другостепеног суда, јер је већ учествовао у доношењу пресуде нижег суда у истом предмету.

 

                        Наиме, чланом 40. тачка 5. Законика о кривичном поступку прописано је да судија не може вршити судијску дужност ако је у истом предмету учествовао у доношењу одлуке нижег суда или ако је у истом суду учествовао у доношењу одлуке која се побија жалбом.

 

                        Како је у кривичном поступку вођеном против окривљеног Д. П. и др., због кривичног дела злоупотребе службеног положаја из члана 242. став 4. у

 

вези става 1. КЗ РС у вези члана 22. ОКЗ учествовао судија Н. М., као председник већа у доношењу првостепене одлуке – пресуде Општинског суда у Вршцу К. 242/99 од 16.8.1999.године, а затим је у истом кривичном предмету, у жалбеном поступку пред другостепеним судом, учествовао, као члан већа у доношењу пресуде Окружног суда у Панчеву Кж. 149/09 од 8.4.2009.године, то је наведена пресуда – Окружног суда у Панчеву, донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 2. у вези члана 40. тачка 5. ЗКП-а, због које је укидање исте било нужно.

                        У поновном поступку другостепени суд, Апелациони суд у Новом Саду, ће отклонити наведену битну повреду одредаба кривичног поступка, након чега ће бити у могућности да донесе правилну и закониту одлуку.

 

                        Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је уважењем подигнутог захтева за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Србије, на основу члана 30. став 1. Закона о уређењу судова и применом члана 425. став 1. Законика о кривичном поступку, одлучио као у изреци ове пресуде.

 

Записничар,                                                                        Председник већа

 

Олгица Козлов,с.р.                                                                     судија,

                                                                                              Анђелка Станковић,с.р.