Кзз 440/2015

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 440/2015
12.05.2015. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић-Дичић, Маје Ковачевић-Томић и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Јеленом Петковић-Милојковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног З.М., због кривичног дела недавање издржавања из члана 195. став 1. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног З.М., адвоката Д.С., поднетом против правноснажне пресуде Основног суда у Пожаревцу К 248/14 од 24.02.2015. године, у седници већа одржаној дана 12.05.2015. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног З.М., адвоката Д.С. поднет против правноснажне пресуде Основног суда у Пожаревцу К 248/14 од 24.02.2015. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Пожаревцу К 248/14 од 24.02.2015. године окривљени З.М. оглашен је кривим због кривичног дела недавање издржавања из члана 195. став 1. КЗ, за које му је у поступку окончаном у смислу члана 517. ЗКП у вези члана 512. истог Законика, изречена условна осуда тако што му је утврђена казна затвора у трајању од четири месеца и истовремено одређено да се овако утврђена казна затвора неће извршити уколико окривљени у року од две године од дана правноснажности пресуде не учини ново кривично дело. Том пресудом окривљени је обавезан да у корист буџетских средстава суда на име паушала плати износ од 3.000,00 динара, а на име трошкова кривичног поступка износ од 36.000,00 динара, све у року од 30 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

Против наведене правноснажне пресуде захтев за заштиту законитости поднео је бранилац окривљеног З.М., адвокат Д.С., због повреде одредбе члана 283. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд наведену правноснажну пресуду укине и предмет врати првостепеном суду на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је одржао седницу већа у смислу одредбе члана 487. став 1. ЗКП, на којој је размотрио списе предмета, са захтевом за заштиту законитости браниоца окривљеног З.М., па је нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног З.М., адвоката Д.С. је недозвољен.

Одредбом члана 482. ЗКП прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у овом законику.

Одредбом члана 485. став 1. ЗКП прописани су разлози за подношење захтева за заштиту законитости против правноснажних одлука или одлука у поступку који су претходили њеном доношењу.

Одредбом члана 485. став 4. ЗКП прописано је да због повреде овог законика (члан 74, члан 438. став 1. тач. 1) и 4) и тач. 7) до 10) и став 2. тачка 1), члан 439. тач. 1) до 3) и члан 441. ст. 3. и 4. ЗКП), учињених у првостепеном и поступку пред апелационим судом окривљени може поднети захтев за заштиту законитости у року од 30 дана од дана када му је достављена правноснажна одлука под условом да је против те одлуке користио редовни правни лек.

Одредбом члана 518. став 6. ЗКП прописано је да ако против пресуде из става 2. овог члана не буде поднет приговор, пресуда постаје правноснажна.

Следствено изнетом, а имајући у виду да се окривљени З.М. на записнику о рочишту за изрицање кривичне санкције К 248/14 од 24.02.2015. године по објављивању пресуде одрекао правa на приговор против исте, то, по оцени Врховног касационог суда, није испуњен један од услова кумулативно прописаних одредбом члана 485. став 4. ЗКП за подношење захтева за заштиту законитости окривљеног, преко браниоца, против правноснажне одлуке суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, а који се односи на коришћење редовног правног лека, у конкретном случају приговора, обзиром да се окривљени одрекао права на подношење приговора против те пресуде.

Оценивши са изнетих разлога поднети захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног З.М., недозвољеним, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2.) ЗКП у вези члана 485. став 4. ЗКП, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                                          Председник већа, судија

Јелена Петковић-Милојковић, с.р.                                                                                Драгиша Ђорђевић, с.р.