Кзз 48/12 - повреде кривичног закона; самовлашће

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 48/12
13.06.2012. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

                         Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Невенке Важић, Анђелке Станковић, Љубице Кнежевић Томашев и Биљане Синановић, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. Љ.В., због кривичног дела самовлашћe из члана 330. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 371/12 од 28.05.2012. године, подигнутом против правноснажне пресуде Апелационог суда у Београду Кж1 6115/11 од 20.12.2011. године, у седници већа одржаној 13.06.2012. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

                        УВАЖАВА СЕ захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 371/12 од 28.05.2012. године као основан и УТВРЂУЈЕ да је правноснажном пресудом Апелационог суда у Београду Кж1 6115/11 од 20.12.2011. године повређен кривични закон – члан 369. тачка 1. ЗКП, у вези члана 330. став 1. КЗ у корист окр.Љ.В.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

                        Пресудом Основног суда у Шапцу К 662/11 од 28.10.2011. године окр.Љ.В. оглашена је кривом због извршења кривичног дела сaмовлашће из члана 330. став 1. КЗ, за које дело јој је изречена условна осуда,  тако што јој је утврђена казна затвора у трајању од пет месеци и истовремено одређено да се казна неће извршити уколико окривљена у року од две године од дана правноснажности пресуде не учини ново кривично дело.

 

            Одлучујући поводом жалбе Основног јавног тужиоца у Шапцу, Апелациони суд у Београду је пресудом Кж1 6115/11 од 20.12.2011. године, по службеној дужности преиначио првостепену пресуду и, на основу члана 355. тачка 1. ЗКП, окр.Љ.В. ослободио од оптужбе за кривично дело самовлашће из члана 330. став 1. КЗ.

 

                        Против пресуде Апелационог суда у Београду Кж1 6115/11 од 20.12.2011. године, Републички јавни тужилац подигао је захтев за заштиту законитости Ктз 371/12 од 28.05.2012. године, због повреде кривичног закона из члана 369. тачка 1. ЗКП у вези члана 330. став 1. КЗ, са предлогом да Врховни касациони суд захтев уважи и утврди да је наведеном правноснажном пресудом повређен закон у корист окр.Љ.В.

 

                        Врховни касациони суд је, пошто је поступљено у смислу члана 422. став 2. и 3. ЗКП, одржао седницу већа, у одсуству уредно обавештених заменика Републичког јавног тужиоца и окр. Љ.В., на којој је размотрио списе предмета са пресудом против које је захтев за заштиту законитости подигнут, па је по оцени навода у захтеву, нашао:

 

                        Основано се у захтеву за заштиту законитости указује да је другостепеном пресудом повређен кривични закон – члан 369. тачка 1. ЗКП, у вези члана 330. став 1. КЗ у  корист окр. Љ.В.

 

                        Наиме, Апелациони суд у Београду је окр. Љ.В.ујанић ослободио од оптужбе за кривично дело самовлашће из члана 330. став 1. КЗ, налазећи да у њеним радњама нема елемената тог кривичног дела, већ да се евентуално може радити о кривичном делу крађе, међутим чињенични опис из оптужнице не даје основ за примену те правне квалификације без прекорачења оптужбе.

 

                        Кривично дело самовлашће из члана 330. став 1. КЗ чини лице које на недозвољен начин прибавља неко право које има или за које сматра да му припада. При томе, самовласно прибављање постојећег или претпостављеног права не значи стицање права, већ прибављање постоји само уз претпоставку да је учинилац већ стварни или претпостављени субјект права које не може да врши и у том смислу, предузетом радњом извршења омогућава остваривање тог стварног или претпостављеног права.

 

                        Одредбом члана 27. тачка 10. Уредбе о условима испоруке електричне енегије прописано је да ће се купцу обуставити испорука електричне енергије уколико не извршава обавезе за испоручену  електричну енергију у прописаном односно уговореном року, док је одредбом члана 40. тачка 1. Уредбе прописано да се под неовлашћеним коришћењем електричне енергије подразумева коришћење електричне енергије самовласним прикључењем објекта, инсталације или уређаја на електроенергетски систем. Такође, одредбом члана 64. Закона о енергетици, забрањено је самовласно прикључивање објеката, уређаја или инсталација на преносни, транспортни или дистрибутивни систем, као и коришћење енергије без или мимо мерних уређаја или супротно условима утврђеним уговором у погледу поузданог и тачног мерења преузете енергије.

 

                        У конкретном случају окривљена је од момента добијања прикључка на електроенергетски систем стекла право на коришћење електричне енегије и обуставом испоруке електричне енергије због неизмиреног дуга она то право није изгубила, већ је онемогућена у остваривању тог права. Неовлашћеним прикључењем бројила на дистрибутивни систем окривљена је себи омогућила вршење раније стеченог права чије коришћење јој је онемогућено услед искључења довода електричне енергије. Уместо да своје право евентуално оствари преко надлежног органа у одговарајућем поступку, окривљена је самовласним прикључењем на дистрибутивни систем омогућила себи вршење тог права.

 

                        Поступајући на тај начин окривљена је остварила сва битна обележја кривичног дела самовлашће из члана 330. став 1. КЗ, па како у конкретном случају није постојао ни један законом прописан основ који искључује постојање кривичног дела, а што је неопходан услов за доношење ослобађајуће пресуде у смислу члана 355. тачка 1. ЗКП, то је другостепени суд учинио повреду кривичног закона из члана 369. тачка 1. ЗКП у вези члана 330. став 1. КЗ  у корист окривљене.

 

                        Налазећи, из изнетих разлога, да је захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца основан, Врховни касациони суд је, у смислу одредбе члана 425. став 2. ЗКП, утврдио да је правноснажном пресудом Апелационог суда у Београду Кж1 6115/11 од 20.12.2011. године повређен закон у корист окр. Љ.В., не дирајући у правноснажну пресуду против које је захтев за заштиту законитости подигнут.

 

Записничар - саветник                                                              Председник већа

 

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                    судија

                                                                                                       Бата Цветковић,с.р.