Кзз 492/2017 одбачен захтев као недозвољен - неовлашћено лице - пуномоћник прив. тужиоца

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 492/2017
01.06.2017. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Бате Цветковића, Драгана Аћимовића, Радослава Петровића и Веска Крстајића, чланова већа, са саветником Марином Радосављевић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА и др., због кривичног дела увреда из члана 170. став 1. Кривичног законика и др., одлучујући о захтеву за заштиту законитости пуномоћника приватног тужиоца ББ, адвоката Драшка Петрова, поднетом против правноснажних решења Основног суда у Сурдулици - Судска јединица у Владичином Хану К 579/13 од 09.03.2017. године и Кв 37/17 од 31.03.2017. године, у седници већа одржаној 01.06.2017. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољен захтев за заштиту законитости пуномоћника приватног тужиоца ББ, адвоката Драшка Петрова, поднет против правноснажних решења Основног суда у Сурдулици - Судска јединица у Владичином Хану К 579/13 од 09.03.2017. године и Кв 37/17 од 31.03.2017. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Сурдулици - Судска јединица у Владичином Хану К 579/13 од 09.03.2017. године, обавезан је приватни тужилац ББ, да окривљеном АА, на име накнаде трошкова кривичног поступка плати износ од 73.500,00 динара у року од 15 дана од дана правноснажности наведеног решења, под претњом принудног извршења.

Решењем Основног суда у Сурдулици - Судска јединица у Владичином Хану Кв 37/17 од 31.03.2017. године, одбијена је као неоснована жалба „браниоца окривљеног – противтужиоца“ ББ, адвоката Драшка Петрова, изјављена против решења Основног суда у Сурдулици - Судска јединица у Владичином Хану К 579/13 од 09.03.2017. године.

Против наведених правноснажних решења, захтев за заштиту законитости, поднео је пуномоћник приватног тужиоца ББ, адвокат Драшко Петров, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев и укине побијана решења и списе предмета врати првостепеном суду на поновно одлучивање или их преиначи и „одбије захтев браниоца окривљеног АА за признавање трошкова кривичног поступка на терет приватног тужиоца ББ.“

Врховни касациони суд је на основу члана 486. став 1. ЗКП одржао седницу већа у којој је размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. ЗКП је прописано да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреда одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том законику.

Одредбом члана 483. став 1. Законика о кривичном поступку је прописано да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац, док је у ставу 3. истог члана предвиђено да захтев за заштиту законитости окривљени може поднети искључиво преко браниоца.

Дакле, из цитираних законских одредби јасно произилази да су овлашћена лица за подношење овог ванредног правног лека: Републички јавни тужилац, бранилац окривљеног и окривљени који то може учинити искључиво преко браниоца.

Имајући у виду наведено, те чињеницу да је у конкретном случају захтев за заштиту законитости поднео пуномоћник приватног тужиоца ББ адвокат Драшко Петров, на шта по закону није овлашћен, то је Врховни касациони суд нашао да је захтев за заштиту законитости недозвољен.

Врховни касациони суд притом наглашава да иако је вођен јединствен поступак у коме је приватни тужилац ББ, истовремено имао и својство окривљеног, а по приватној противтужби окривљеног – противтужиоца АА, и у ком поступку га је истовремено заступао (и као приватног тужиоца и као окривљеног), адвокат Драшко Петров, очигледно је да је у конкретном случају, наведени захтев за заштиту законитости, адвокат Драшко Петров поднео у својству пуномоћника приватног тужиоца ББ, а не у својству браниоца окривљеног ББ.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је на основу члана 487. став 1. тачка 2) у вези члана 483. ЗКП донео одлуку као у изреци овог решења.

Записничар-саветник                                                                                                Председник већа-судија

Марина Радосављевић,с.р.                                                                                     Јанко Лазаревић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић