Кзз 593/2015

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 593/2015
14.07.2015. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић-Дичић, Маје Ковачевић Томић и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Татјаном Миленковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног Д.Ј., због кривичног дела крађе у покушају из члана 203. став 1. у вези члана 30. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости бранилаца окривљеног Д.Ј., адвоката М.С.1, С.З., Ж.Д., М.С.2 и М.Р., поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Врбасу К 188/14 од 24.11.2014. године и Вишег суда у Сомбору Кж 38/15 од 12.02.2015. године, у седници већа одржаној дана 14.07.2015. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ као неоснован захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног Д.Ј., поднет против правноснажних пресуда Основног суда у Врбасу К 188/14 од 24.11.2014. године и Вишег суда у Сомбору Кж 38/15 од 12.02.2015. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Врбасу К 188/14 од 24.11.2014. године окривљени Д.Ј., између осталих оглашен је кривим због извршења кривичног дела крађе у покушају из члана 203. став 1. у вези члана 30. КЗ и осуђен на казну затвора у трајању од шест месеци.

На основу члана 264. став 4. ЗКП окривљени Д.Ј. је ослобођен трошкова кривичног поступка по основу судског паушала за које је одређено да падају на терет буџетских средстава.

Пресудом Вишег суда у Сомбору Кж 38/15 од 12.02.2015. године одбијена је као неоснована жалба браниоца окривљеног Д.Ј., а пресуда Основног суда у Врбасу К 188/14 од 24.11.2014. године потврђена.

Против наведених правноснажних пресуда захтев за заштиту законитости поднели су браниоци окривљеног Д.Ј., адвокати М.С.1, С.З., Ж.Д., М.С.2 и М.Р., због повреде закона из члана 439. тачка 2. и тачка 3. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд побијане пресуде укине и предмет врати првостепеном суду на поновно суђење, позове браниоце на седницу већа и одложи извршење правоснажне пресуде.

Разматрајући захтев за заштиту законитости, на седници већа одржаној сходно одредбама члана 487. и 488. ЗКП, Врховни касациони суд је нашао да је захтев изјављен од овлашћених лица благовремен и дозвољен.

Након што је примерак захтева за заштиту законитости у смислу члана 488. став 1. ЗКП доставио јавном тужиоцу, Врховни касациони суд је одржао седницу већа о којој није обавештавао јавног тужиоца и браниоце, јер веће није нашло да би њихово присуство било од значаја за доношење одлуке. На седници већа Врховни касациони суд је размотрио списе предмета, са пресудама против којих је захтев за заштиту законитости поднет, па је по оцени навода у захтеву нашао:

Захтев за заштиту законитости бранилаца окривљеног Д.Ј., је неоснован.

У захтеву за заштиту законитости браниоци окривљеног Д.Ј. су навели да из утврђеног чињеничног стања у овом кривичном поступку јасно произилази да је умишљај окривљеног био усмерен на прибављање мале имовинске користи па је суд оглашавајући окривљеног кривим због извршења кривичног дела крађе у покушају из члана 203. став 1. у вези члана 30. КЗ применио закон који се не може применити, а на који начин је и учинио повреде закона из члана 439. тачка 2 и 3. ЗКП, како у погледу правне квалификације, тако и у погледу казне.

Изнете наводе захтева Врховни касациони суд оцењује неоснованим. Наиме, наводе садржане у захтеву за заштиту законитости, бранилац окривљеног Д.Ј. је истицао и у жалби изјављеној против првостепене пресуде, а другостепени суд је нашао да су ти жалбени наводи неосновани и у образложењу пресуде је дао јасне и довољне разлоге да се у радњама окривљеног стичу сви субјективни и објективни елементи кривичног дела за које је оглашен кривим, као и да одлуком о кривичној санкцији није повређен закон, које Врховни касациони суд у свему прихвата и у смислу члана 491. став 2. ЗКП на њих упућује.

Из напред наведених разлога Врховни касациони суд је донео одлуку као у изреци на основу одредбе члана 491. ст. 1. и 2. ЗКП.

Записничар-саветник,                                                                                                 Председник већа-судија,

Татјана Миленковић,с.р.                                                                                            Драгиша Ђорђевић, с.р.