Кзз 85/11 - битне повреде одредаба кривичног поступка; истрага

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 85/11
07.12.2011. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

                         Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Невенке Важић, Анђелке Станковић, Љубице Кнежевић-Томашев и Веска Крстајића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету осумњиченог Д.С, због кривичног дела лака телесна повреда из члана 122. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 801/11 од 14.11.2011. године, подигнутом против правноснажних решења Основног суда у Зајечару Ки 7002/10 од 15.08.2011. године и Кв. 323/11 од 14.09.2011. године, у седници већа одржаној 07.12.2011. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

                        Делимично се УВАЖАВА као основан захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 801/11 од 14.11.2011. године и утврђује да је правноснажним решењима Основног суда у Зајечару Ки 7002/10 од 15.08.2011. године и Кв. 323/11 од 14.09.2011. године повређен Кривични закон - одредба члана 368. став 1. тачка 11. ЗКП, док се захтев за заштиту законитости у делу који се односи на повреду одредбе члана 368. став 1. тачка 6. ЗКП ОДБИЈА као неоснован.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

                        Решењем истражног судије Основног суда у Зајечару Ки 7002/10 од 15.08.2011. године обустављена је истрага против осумњиченог Д.С, због кривичног дела лака телесна повреда из члана 122. став 2. у вези става 1. КЗ, услед смрти осумњиченог.

 

                        Одлучујући о жалби Основног јавног тужиоца у Зајечару, веће Основног суда у Зајечару је решењем Кв. 323/11 од 14.09.2011. године одбило жалбу као неосновану.

 

            Против наведених правноснажних решења, Републички јавни тужилац подигао је захтев за заштиту законитости Ктз 801/11 од 14.11.2011. године, због битне повреде одредаба  кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 11. ЗКП и члана 368. став 1. тачка 6. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд утврди да је захтев за заштиту законитости основан и да је решењима Основног суда у Зајечару Ки 7002/10 од 15.08.2011. године и Кв. 323/11 од 14.09.2011. године повређен закон.

 

                        Врховни касациони суд је поступио у смислу члана 422. став 3. ЗКП и одржао седницу већа, у одсуству уредно обавештеног Републичког јавног тужиоца, на којој је размотрио списе предмета са решењима против којих је захтев за заштиту законитости подигнут, па је, по оцени навода у захтеву, нашао:

 

                        Основано се у захтеву за заштиту законитости указује да је првостепеним и другостепеним решењем Основног суда у Зајечару учињена битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 11. ЗКП, јер је изрека првостепеног решења неразумљива, док су у другостепеном решењу дати нејасни разлози.

 

                        Наиме, према стању у списима предмета, Основни јавни тужилац у Зајечару поднео је истражном судији Основног суда у Зајечару предлог за предузимање одређених истражних радњи у циљу потврђивања постојања основане сумње да је осумњичени Д.С. извршио кривично дело лака телесна повреда из члана 122. став 2. у вези става 1. КЗ. Током поступка, суд је дошао до сазнања да је осумњичени преминуо, па је, по прибављању извода из матичне књиге умрлих, на основу одредбе члана 217. ЗКП, донео решење којим је обуставио истрагу.

 

                        Међутим, у конкретном случају ради се о кривичном делу за које је запрећена казна затвора до три године па се истрага не спроводи, а јавни тужилац није ни поднео захтев за спровођење истраге нити је донето решење о спровођењу истраге која би се могла обуставити. Стога је изрека првостепеног решења о обустави истраге неразумљива.

 

                        У разлозима другостепеног решења у вези жалбених навода, наведено је да је тачно да  у конкретном случају није донето решење о спровођењу истраге, али да је истражни судија правилно донео првостепено решење, па су овако дати разлози нејасни.

 

                        Према томе, првостепеним и другостепеним решењем учињена је битна повреда одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 11. ЗКП, па је Врховни касациони суд у односу на ту повреду уважио захтев за заштиту законитости и утврдио да је наведеним решењима повређен закон.

 

                        Оцењујући наводе захтева у делу који се односи на битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 6. ЗКП, Врховни касациони суд налази да је захтев у том делу неоснован.

 

            Наиме, доношењем решења о обустави истраге у конкретном случају када истрага није ни отворена, Основни суд у Зајечару учинио је битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 368. став 1. тачка 11. ЗКП, о чему је напред било речи. Међутим, доношењем таквог решења није повређена одредба члана 368. став 1. тачка 6. ЗКП, па је неоснован став изнет у захтеву за заштиту законитости да је истражни судија погрешно оценио своју стварну надлежност.

 

                        Одредбом члана 217. ЗКП предвиђено је да ће се, када се у току кривично поступка утврди да је окривљени умро, поступак обуставити решењем истражног судије, судије појединца или председника већа. Из садржине наведене одредбе јасно је да је за обуставу поступка због смрти окривљеног надлежан истражни судија, судија појединац или председник већа у зависности од стадијума у коме се поступак налази.

 

                        Одредбом члана 433. ЗКП предвиђено је да ће се у скраћеном поступку, уколико одредбама Законика о кривичном поступку није нешто посебно прописано, примењивати сходно остале одредбе тог законика.

 

                        Имајући у виду наведене одредбе, истражни судија, доношењем првостепеног решења није изашао из оквира своје стварне надлежности, с тим што је у конкретном случају требало да донесе решење којим се обуставља поступак по предлогу за спровођење истражних радњи а не решење о обустави поступка истраге, па је у овом делу одбијен захтев за заштиту законитости у погледу повреде одредбе члана 368. став 1. тачка 6. ЗКП.

 

                        Из изнетих разлога, на основу одредаба члана 425. став 1. и члана 424. ЗКП, одлучено је као у изреци ове пресуде.

 

Записничар - саветник                                                              Председник већа

 

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                    судија

                                                                                                            Бата Цветковић,с.р.