Кзз 88/11 - битне повреде одредаба кривичног поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 88/11
28.12.2011. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

                         Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бате Цветковића, председника већа, Невенке Важић, Анђелке Станковић, Љубице Кнежевић-Томашев и Веска Крстајића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. Н.Н. и др, због кривичног дела разбојништво из члана 206. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 932/11 од 14.12.2011. године, подигнутом против правноснажне пресуде Апелационог суда у Београду Кж1 2770/11 од 18.07.2011. године, у седници већа одржаној 28.12.2011. године, донео је

П Р Е С У Д У

                        УВАЖАВА СЕ захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз. 932/11 од 14.12.2011. године као основан, па се УКИДА пресуда Апелационог суда у Београду Кж1 2770/11 од 18.07.2011. године и предмет враћа истом суду на поновно одлучивање.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

                        Пресудом Вишег суда у Београду К 287/10 од 08.02.2011. године оглашени су кривим због кривичног дела разбојништво из члана 206.став 2.  у вези става 1. КЗ и осуђени и то окр. Н.Н. и окр. М.В. на казне затвора у трајању од по три године, а окр. И.М. на казну затвора у трајању од једне године.

 

                        Одлучујући о жалбама Вишег јавног тужиоца у Београду и бранилаца окривљених Н.Н, М.В.и И.М, Апелациони суд у Београду је пресудом Кж1 2770/11 од 18.07.2011. године одбио жалбе као неосноване и потврдио првостепену пресуду.

 

                        Против правноснажне пресуде Апелационог суда у Београду Кж1 2770/11 од 18.07.2011. године, Републички јавни тужилац подигао је захтев за заштиту законитости Ктз 932/11 од 14.12.2011. године, због битне повреде одредаба  кривичног поступка из члана 368. став 2. у вези члана 360. став 3. ЗКП, члана 162. став 4. и члана 166. став 2. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд захтев уважи и донесе пресуду којом ће укинути пресуду Апелационог суда у Београду и предмет вратити на поновно одлучивање.

 

                        Врховни касациони суд је, пошто је поступљено у смислу члана 422. став 2. и 3. ЗКП, одржао седницу већа, у одсуству уредно обавештеног Републичког јавног тужиоца, на којој је размотрио списе предмета са пресудом против које је захтев за заштиту законитости подигнут, па је, по оцени навода у захтеву, нашао:

 

                        Захтев за заштиту законитости је основан.

 

                        Одредбом члана 360. став 3. ЗКП прописано је да ће се оверени препис пресуде доставити тужиоцу, а оптуженом и браниоцу сагласно одредби члана 162. ЗКП.

 

                        Одредбом члана 162. став 4. ЗКП прописано је да ако окривљени има браниоца, све одлуке од чијег достављања тече рок за жалбу или приговор, као и жалба противне странке која се доставља ради одговора, доставиће се и браниоцу и окривљеном по одредбама члана 161. ЗКП (лична достава).

 

                        Одредбом члана 166. став 2. ЗКП прописано је да се лицима лишеним слободе писмена достављају у суду или посредством управе установе у којој су смештена.

 

                        Из списа предмета произилази да су се окр. Н.Н. и окр. М.В. током трајања првостепеног поступка и у време доношења првостепене пресуде налазили на издржавању казни затвора у КПЗ Сремска Митровица, те да првостепена пресуда окривљенима није достављена, у складу са одредбом члана 166. став 2. ЗКП, већ је достављена само њиховим браниоцима.

 

                        Након што су списи предмета достављени Апелационом суду у Београду на одлучивање о изјављеним жалбама, Апелациони суд у Београду је донео другостепену пресуду Кж1 2770/11 од 18.07.2011. године којом је одбио као неосноване жалбе јавног тужиоца и бранилаца окр. Н.Н, окр. М.В. и окр. И.М. а првостепену пресуду потврдио.

 

                        Имајући у виду изложено стање у списима, Врховни касациони суд налази да је првостепени суд најпре учинио битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 368. став 2. у вези члана 360. став 3. ЗКП, члана 162. став 4. и члана 166. став 2. ЗКП, у поступку достављања првостепене пресуде окривљенима Н.Н. и М.В., јер им првостепена пресуда није достављена лично, преко установе у којој су издржавали казне затвора. Тиме је, у поступку који је претходио доношењу другостепене пресуде повређен закон на штету окривљених јер им је недостављањем првостепене пресуде ускраћена могућност да евентуално изјаве жалбе против те пресуде о којима би Апелациони суд у Београду одлучио истовремено са осталим жалбама што није отклоњено ни у жалбеном поступку приликом доношења пресуде Апелационог суда у Београду Кж1 2770/11 од 18.07.2011. године против које је и поднет захтев за заштиту законитости, те су наведене повреде закона утицале на законито и правилно доношење другостепене пресуде.

 

                        Због учињене повреде закона другостепена пресуда је морала бити укинута, па је Врховни касациони суд, уважењем захтева за заштиту законитости у односу на окр. Н.Н. и окр. М.В. и по службеној дужности у односу на окр. И.М. укинуо другостепену пресуду у целости, с обзиром да је у конкретном случају разбојништво учињено од стране групе (најмање три лица), што је квалификаторна околност члана 206. став 2. у вези става 1. КЗ, те се део пресуде у односу на окр. И.М. не може издвојити без штете за правилно пресуђење.

 

                        У поновљеном поступку другостепени суд ће узети у обзир примедбе и повреде закона на које је овом пресудом указано, и након тога донети закониту и правилну одлуку.

 

                        Из изнетих разлога, на основу одредаба члана 425. став 1. ЗКП, одлучено је као у изреци ове пресуде.

 

Записничар - саветник                                                              Председник већа

 

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                    судија

                                                                                                            Бата Цветковић,с.р.