Рев 1473/2020 3.19.1.25.1.4; посебна ревизија

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 1473/2020
11.03.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија Jасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић, Споменке Зарић, др Илије Зиндовића и Зоране Делибашић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Љиљана Денић, адвокат из ..., против тужене Националне службе за запошљавање – Филијала Прокупље, ради уплате доприноса, одлучујући о ревизији тужиоца изјављеној против пресуде Вишег суда у Прокупљу Гж. 347/19 од 20.10.2019. године, у седници од 11.03.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ПРИХВАТА СЕ одлучивање о ревизији тужиоца, изјављеној против одлуке о трошковима поступка из пресуде Вишег суда у Прокупљу Гж 347/19 од 29.10.2019. године, као изузетно дозвољеној.

УКИДАЈУ СЕ решења о трошковима поступка из става другог изреке пресуде Основног суда у Прокупљу П 1104/18 од 03.09.2018. године и пресуда Вишег суда у Прокупљу Гж 347/19 од 29.10.2019. године у делу којим је потврђен став други изреке првостепене пресуде и предмет се враћа првостепеном суду на поновни поступак.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Прокупљу П 1104/18 од 03.09.2018. године, ставом првим изреке усвојен је тужбени захтев тужиоца и тужена је обавезана да му изврши уплату мање уплаћених доприноса пензијског и инвалидског осигурања надлежном фонду по стопи на дан уплате, на износе наведене овим делом изреке. Ставом другим изреке одлучено је да свака странка сноси своје трошкове поступка.

Пресудом Вишег суда у Прокупљу Гж. 347/2019 од 29.10.2019. године, одбијене су као неоснована жалбе парничних странака и потврђена је првостепена пресуда.

Тужилац је благовремено изјавио ревизију против дела другостепене пресуде којим је потврђено решење о трошковима из првостепене пресуде, због погрешне примене материјалног права и из разлога прописаних чланом 404. Закона о парничном поступку.

По оцени Врховног касационог суда, испуњени су услови за одлучивање о ревизији тужиоца као изузетно дозвољеној, у смислу члана 404. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“ 72/11.. 87/18), због потребе разматрања правних питања и уједначавање судске праксе у вези права на трошкове поступка. Из наведених разлога, одлучено је као у ставу првом изреке.

Испитујући побијано решење о трошковима поступка у смислу члана 408. у вези члана 420. ЗПП, Врховни касациони суд је утврдио да је ревизија тужиоца основана.

Тужилац је тужбом од 12.12.2017. године тражио да се тужена обавеже на уплату припадајућих доприноса пензијског и инвалидског осигурања. Првостепеном пресудом је усвојен тужбени захтев тужиоца, али је одлучено да свака странка сноси своје трошкове поступка, јер је по оцени првостепеног суда тужилац могао потраживати доприносе у парници у којој је потраживао новчану накнаду. Побијаним делом другостепене пресуде потврђена је првостепена одлука о трошковима поступка, јер је и по оцени другостепеног суда тужилац имао могућност да трошкове потражује у ранијем поступку у коме је потраживао разлику накнаде.

По оцени Врховног касационог суда, основано се ревизијом указује на погрешну примену материјалног права у делу нижестепених одлука којима је одлучено да свака странка сноси своје трошкове поступка.

Одредбом члана 153. став 1. ЗПП прописано је да је странка која у целини изгуби парницу дужна да противној странци накнади трошкове, а чланом 154. став 1. тог закона је прописано да ће суд приликом одлучивања који ће се трошкови накнадити странци узети у обзир само оне трошкове који су били потребни ради вођења парнице.

Имајући у виду садржину цитираних законских одредаба, као и исход ове парнице, не може се прихватити закључак нижестепених судова да трошкови овог поступка тужиоцу нису били потребни. Приликом одлучивања о трошковима парничног поступка, осим у споровима из области породичних односа, суд не води рачуна о разлозима правичности, а такође висина тужбеног захтева ни једном законском одредбом није прописана као основ за недосуђивање трошкова парничног поступка у ситуацији када је странка успела у спору. Из изнетих разлога, обе нижестепене одлуке о трошковима поступка су укинуте.

У поновном поступку, првостепени суд ће узети у обзир изнете примедбе и донети правилну и закониту одлуку.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у ставу другом изреке, на основу члана 416. став 1. ЗПП.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић