Рев 4163/2020 3.19.1.25.1.4

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 4163/2020
19.11.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: др. Драгише Б. Слијепчевића, председника већа, Јасмине Стаменковић, др. Илије Зиндовића, Бранка Станића и Татјане Матковић Стефановић, чланова већа, у парници по тужби тужиоца АА из ..., кога заступа пуномоћник Драган Лазаревић-Дуца, адвокат из .., против туженог Града Крагујевца, кога заступа Градски јавни правобранилац Града Крагујевца, ради накнаде, одлучујући о ревизији туженог изјављеној против пресуде Вишег суда у Крагујевцу Гж бр. 932/17 од 14.08.2018. године, у седници већа одржаној дана 19.11.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

НЕ ДОЗВОЉАВА СЕ посебна ревизија туженог.

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољена ревизија туженог Града Крагујевца изјављена против пресуде Вишег суда у Крагујевцу Гж бр. 932/17 од 14.08.2018. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Вишег суда у Крагујевцу Гж бр. 932/17 од 14.08.2018. године одбијена је жалба туженог и потврђена је пресуда Основног суда у Крагујевцу П 12409/16 од 10.02.2017. године, којом је обавезан да тужиоцу исплати накнаду за бесправно одузето земљиште у износу од 144.000,00 динара са каматом од 23.12.2016. године до исплате. Одлука о трошковима поступка је укинута и у том делу предмет је враћен првостепеном суду на поновни поступак.

Против другостепене пресуде тужени је благовремено изјавио ревизију, због погрешне примене материјалног права, позивајући се на одредбу члана 404. Закона о парничном поступку.

Одредбом члана 404. Закона о парничном поступку („Службени гласник Републике Србије“ број 72/11...55/14) прописано је да је ревизија изузетно дозвољена због погрешне примене материјалног права и против другостепене пресуде која не би могла да се побија ревизијом, ако је по оцени Врховног касационог суда потребно да се размотре правна питања од општег интереса или правна питања у интересу равноправности грађана, ради уједначавања судске праксе, као и ако је потребно ново тумачење права (посебна ревизија). О дозвољености и основаности посебне ревизије одлучује Врховни касациони суд у већу од пет судија.

Поступајући на основу цитиране законске одредбе Врховни касациони суд није дозволио одлучивање о посебној ревизији тужиоца. У конкретном случају нема потребе да се размотре правна питања од општег интереса, нити правна питања у интересу равноправности грађана. Није потребно ново тумачење права, нити уједначавање судске праксе. Утврђено је да је парцела тужиоца ушла у састав новоформиране парцеле која на терену представља улицу са урађеном комплетном инфраструктуром, коловозом и означеним називом улице. Тужени је обвезник исплате накнаде, јер се земљиште, које је и даље уписано као својина тужиоца, користи као улица – добро у општој употреби и јавној својини туженог сагласно члану 10. став 7. Закона о јавној својини. Накнада припада тужиоцу сагласно члану 1. Протокола 1 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода и члану 58. Устава Републике Србије. Правна питања везана за новчану накнаду власнику или сувласнику непокретности лишеног права својине у јавном интересу без спроведеног законом прописаног поступка као и питања начина правне заштите решена су у судској пракси од које не одступа побијана пресуда.

Са изнетих разлога на основу члана 404. став 1. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у ставу један изреке.

Тужба је у предметном спору поднета дана 21.07.2016. године. Вредност предмета спора пресуде која се ревизијом побија је износ од 144.000,00 динара.

Одредба члана 403. став 3. Закона о парничном поступку прописује да ревизија у имовинскоправним споровима није дозвољена ако вредност предмета спора побијаног дела не прелази динарску противвредност од 40.000,00 евра по средњем курсу НБС на дан подношења тужбе.

Како је вредност предмета спора испод законом прописаног ревизијског цензуса, ревизија није дозвољена.

На основу изложеног и члана 413. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је ревизију одбацио као у ставу другом изреке.

Председник већа-судија,

др. Драгиша Б. Слијепчевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић