Рев 6092/2021 враћање списа

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 6092/2021
09.12.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Слађане Накић Момировић, председника већа, Марине Милановић и Данијеле Николић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Снежана Секулић, адвокат из ..., против туженог Ветринарска амбуланта ''Сондавет'' доо, Бечеј, чији је пуномоћник Синиша Момчиловић, адвокат из ..., ради накнаде штете, одлучујући о ревизији тужиоца изјављеној против пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж 501/21 од 07.06.2021. године, у седници одржаној 09.12.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ списи П 232/17 Основном суду у Бечеју, преко Апелационог суда у Новом Саду, ради допуне поступка.

О б р а з л о ж е њ е

Врховном касационом суду достављени су списи Основног суда у Бечеју П 232/17, ради одлучивања о ревизији тужиоца изјављеној против пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж 501/21 од 07.06.2021. године.

У поступку претходног испитивања предмета, Врховни касациони суд је оценио да за сада нису испуњени услови за доношење одлуке о ревизији тужиоца.

Према стању у предмету Основног суда у Бечеју П 232/17, списима недостају прва 92 листа, односно прво писмено на основу кога је предмет основан и листови пописани све до броја 93.

Одредбом члана 169 став 1 Судског пословника ("Службени гласник РС", бр. 110/2009 ....93/19), прописано је да приликом оснивања предмета уписничар уводи у попис списа прво писмено на основу кога је предмет основан и означава број листова. Хронолошки се уводе у попис и означавају листови и друга писмена. Писмена која су примљена или сачињена за време док се предмет налази у писарници, ту се и заводе у попис, а она која су примљена док се предмет налази у већу, односно код судије појединца, попис списа уноси записничар.

Чланом 171 Судског пословника, имеђу осталог, прописано је да се писмена улажу у омот списа и лепе редом којим су уведена у попис списа тако да писмено ранијег датума буде изнад писмена каснијег датума. Изузетно, захтев за спровођење истраге и оптужница лепи се испред осталих списа без обзира на датум пријема, што се констатује у примедби пописа списа. Запослени који уносе писмена у попис дужни су да их одмах залепе.

Чланом 172 овог пословника, прописано је, имеђу осталог, да све судије и запослени који поступају по предмету, без обзира на то да ли раде у писарници или већу, старају се да се са предметима пажљиво рукује и да писмена увек буду прописно сређена и залепљена, те да суд коме је достављен несређен предмет, вратиће га суду од кога је предмет примљен ради сређивања.

Имајућу у виду наведено, да списима предмета Основног суда у Бечеју П 232/17 недостају прва 92 пописана листа, то се списи предмета враћају првостепеном суду ради поступања у складу са чланом 172. Судског пословника, након чега ће списе поново вратити Врховном касационом суду ради одлучивања о ревизији.

На основу члана 419. у вези члана 382. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Слађана Накић Момировић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић