Рев 6614/2023 враћање ради комплетирања списа

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 6614/2023
12.04.2023. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгане Маринковић, председника већа, Марине Милановић и Зорице Булајић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Видосава Видић Манастирац, адвокат из ... против тужених Аутономне Покрајине Војводине, коју заступа Покрајинско правобранилаштво из Новог Сада и ЈВП „ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ“ из Новог Сада, чији је пуномоћник Немања Тодоровић адвокат из ..., ради накнаде штете, одлучујући о ревизији туженог ЈВП „ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ“ изјављеној против пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж 1962/22 од 16.11.2022. године, у седници већа одржаној 12.04.2023. године, донео је `

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ Вишем суду у Сремској Митровици списи парнице П 55/20 ради отклањања процесног недостатка, а преко Апелационог суда у Новом саду.

О б р а з л о ж е њ е

Врховном касационом суду достављени су списи Вишег суда у Сремској Митровици П 55/20 ради одлучивања о ревизији туженог ЈВП „ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ“ изјављеној против пресуде Апелационог суда у Новом Саду Гж 1962/22 од 16.11.2022. године.

У поступку претходног испитивања списа, Врховни касациони суд је закључио да за сада нису испуњени процесни услови за одлучивање о ревизији јер списи Вишег суда у Сремској Митровици нису достављени на начин прописан чланом 228. Судског пословника.

Наиме, Виши суд у Сремској Митровици није доставио комплетне списе парнице П 55/20 обзиром да достављени спис започиње решењем тог суда П 55/22 од 22.02.2022. године којим је одређено вештачење у овој парници и који део списа парнице је на корицама предмета означени као II том.

Полазећи од одредбе члана 228. Судског пословника којим је прописано да поводом правних лекова изјављених против судске одлуке, суд првог степена, уз посебан образац са преписом одлуке и примерком правног лека доставља сређени предмет надлежном вишем суду као и да предмет по коме је изјављен правни лек против другостепене одлуке, првостепени суд доставља вишем суду са преписом своје одлуке и примерком правног лека, а виши суд придружује свој предмет са преписом другостепене одлуке и доставља га надлежном суду (став 4) те како се у списима првостепеног суда налази само део предмета по коме је изјављен ванредни правни лек, то је потребно да првостепени суд поступи у складу са цитираном одредбом судског пословника и комплетне списе свог суда уз списе другостепеног суда и преписе правног лека и одлука достави Врховном касационом суду ради одлучивања о изјављеној ревизији.

Са свега изнетог, на основу члана 382. у вези члана 419. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Драгана Маринковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић