Р 1216/2021 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 1216/2021
26.05.2021. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., против тужене „Addiko bank“ АД Београд, ради утврђења и исплате, одлучујући о захтеву Трећег основног суда у Београду за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овом предмету, у седници од 26.05.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Одређује се Основни суд у Руми за поступање у предмету Трећег основног суда у Београду П 42027/20.

О б р а з л о ж е њ е

Трећи основни суд у Београду је поднео Врховном касационом суду захтев за делегацију надлежности у наведеном предмету, наводећи да због великог броја предмета којима су задужене судије тог суда није могуће да се испоштује начело суђења у разумном року.

Одлучујући о захтеву за делегацију у смислу члана 62. став 7. важећег Закона о парничном поступку – ЗПП, Врховни касациони суд је утврдио да је захтев за делегацију надлежности основан.

С обзиром на познату чињеницу да су судије Трећег основног суда у Београду задужене са бројем предмета у грађанској материји који је далеко изнад републичког просека, Врховни касациони суд је усвојио захтев за делегацију надлежности и одредио Основни суд у Руми за поступање у овом предмету.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци, на основу члана 62. ЗПП.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић