Р 1260/2021 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 1260/2021
26.05.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Драгане Маринковић и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Богдан Стојковић, адвокат из ..., против тужене „ADDIKO BANK“ а.д. Београд, ради утврђења ништавости одредбе уговора и исплате, одлучујући о захтеву Трећег основног суда у Београду за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари, у седници одржаној 26.05.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

УСВАЈА СЕ захтев Трећег основног суда у Београду за делегацију надлежности у предмету тог суда П 45083/20, па се за даље поступање ОДРЕЂУЈЕ Основни суд у Нишу.

О б р а з л о ж е њ е

Трећи основни суд у Београду поднео је овом суду захтев за делегацију надлежности у наведеном предмету, наводећи да због великог броја предмета којима су задужене судије тог суда, није могуће да се испоштује начело суђења у разумном року.

Ценећи поднети захтев на основу члана 62. став 7. ЗПП („Службени гласник РС“ бр. 72/11... 18/20), а полазећи од познате чињенице да су судије Трећег основног суда у Београду задужене са бројем предмета у грађанској материји који је далеко изнад републичког просека, Врховни касациони суд налази да је захтев основан.

При одређивању надлежности суда који ће да убудуће поступа по овом предмету цењене су све околности, па је одлучено као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић