Р 128/2020 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 128/2020
06.08.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Слађане Накић Момировић, председника већа, Катарине Манојловић Андрић и Бранке Дражић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., против тужене ББ из ..., ради утврђења, одлучујући о захтеву Другог основног суда у Београду за одређивање другог стварно надлежног суда ради поступања у овом предмету, у седници одржаној 06.08.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Први основни суд у Београду за поступање у предмету Другог основног суда у Београду П 1006/20.

О б р а з л о ж е њ е

Други основни суд у Београду је, уз допис од 23.07.2020. године, Врховном касационом суду доставио предмет П 1006/20, са захтевом за делегацију надлежности. У захтеву је наведено да постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у предмету ради утврђења, у смислу члана 62. Закона о парничном поступку, јер је тужилац поднео тужбу против тужене који је судија Другог основног суда у Београду.

Одлучујући о поднетом захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда у смислу чл. 62. став 7. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да је захтев основан.

Према члану 62. став 1.ЗПП, надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози.

У конкретном случају, Врховни касациони суд је нашао да постоје оправдани разлози који указују на то да у овом поступку треба да поступа други стварно надлежан суд, јер је тужена у овом предмету судија Другог основног суда у Београду.

Имајући у виду наведено Врховни касациони суд је одлучио да су у конкретном случају испуњени услови из члана 62. ЗПП, те је за поступање у овом предмету одредио надлежност Првог основног суда у Београду.

На основу члана 62. став 7. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Слађана Накић Момировић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић