Р 1403/2021 3.19.1.2; надлежност и састав суда

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 1403/2021
11.03.2020. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија др Драгише Б. Слијепчевића, председника већа, др Илије Зиндовића и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., Општина ..., чији је пуномоћник Верица Дуловић Ћулафић, адвокат у ..., против тужене Републике Србије, коју заступа Државно правобранилаштво, ради накнаде штете, одлучујући о захтеву Основног суда у Ужицу за одређивање другог стварно надлежног суда, у седници већа одржаној 11.03.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Пожеги за поступање у предмету Основног суда у Ужицу Прр 34/21.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Ужицу је 01.03.2021. године Врховном касационом суду доставио захтев за делегацију надлежности у предмету Прр 34/21. У захтеву је наведено да постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у предмету ради накнаде штете јер је тужилац Основном суду у Ужицу, у чијем предмету П 2492/16 му је повређено право на суђење у разумном року, поднео и тужбу за исплату новчаног обештећења за неимовинску штету изазвану повредом права на суђење у разумном року.

Одредбом члана 62. става 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр. 72/11...18/20) прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози, а ставом 7. да о захтеву надлежног суда првог степена из става 1. овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

Имајући у виду да је пред Основним судом у Ужицу покренут парнични поступак у којем је тражено новчано обештећење изазвано повредом права на суђење у разумном року у предмету тог суда, по налажењу Врховног касационог суда постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда у циљу очувања права странака на независан и непристрасан суд и правично суђење, гарантованих чланом 32. Устава Републике Србије („Службени гласник РС“, бр. 98/06) и чланом 6. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода („Службени лист Србије и Црне Горе-Међународни уговори“, бр. 9/03...„Службени гласник РС- Међународни уговори“, бр. 10/15).

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је, на основу члана 62. Закона о парничном поступку, одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

др Драгиша Б. Слијепчевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић