Р 1408/2021 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 1408/2021
10.03.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Драгане Маринковић и Бранка Станића, чланова већа, у правној ствари тужилаца АА и ББ из ..., чији је заједнички пуномоћник Миодраг Стојановић, адвокат из ..., против туженог ВВ из ..., чији је пуномоћник Никица Срећковић, адвокат из ..., ради дуга, одлучујући о захтеву Вишег суда у Зајечару Гж 19/21 од 19.02.2021. године, у седници одржаној 10.03.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ предлог Вишег суда у Зајечару за одређивање другог стварно надлежног суда за одлучивање о жалбама изјављеним против пресуде Основног суда у Зајечару П бр. 820/19 од 30.09.2020. године.

О б р а з л о ж е њ е

Вишем суду у Зајечару достављен је спис Основног суда у Зајечару П 820/19 ради одлучивања о жалбама странака изјављеним против пресуде П 820/19 од 30.09.2020. године.

Будући да су тужиоци у овом парничном поступку синови судије Вишег суда у Зајечару ГГ, а он је у том предмету саслушан и као сведок, Виши суд у Зајечару је тражио делегацију, јер сматра да није сврсиходно да о изјављеним жалбама странака одлучује Виши суд у Зајечару.

Одлучујући о поднетом захтеву за одређивање другог стварно надлежног суда у смислу члана 62. став 1. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да захтев није основан.

Према члану 62. став 1. Закона о парничном поступку, надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако за то постоје други оправдани разлози. Према ставу 8. истог члана, захтев односно предлог за делегацију надлежности може да се поднесе и у другостепеном поступку под условима из става 1. овог члана.

Разлози наведени у захтеву за делегацију не представљају оправдане разлоге у смислу цитиране одредбе Закона, нити би се одређивањем другог стварно надлежног суда за одлучивање о жалби, очигледно лакше спровео поступак.

На основу члана 62. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа-судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић