Р 160/2020 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 160/2020
23.09.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у парници тужилаца Шик Копаоник кухиње д.о.о., Куршумлија, у стечају, Шик Копаоник Шперана д.о.о., Куршумлија, у стечају, Шик Копаоник Пилана д.о.о., Куршумлија, у стечају, чији је заједнички пуномоћник Александар Јовановић, адвокат из ..., Шик Копаоник Лесонит д.о.о., Куршумлија, у стечају, чији је пуномоћник Игор Премтић, адвокат из ..., Шик Копаоник Комерц д.о.о., Куршумлија, у стечају, чији је пуномоћник Александар Јовановић, адвокат из ..., против туженог Шик Копаоник АД Куршумлија, у стечају, чији је законски заступник Агенција за лиценцирање стечајних управника, ради утврђења права својине, одлучујући о захтеву Привредног суда у Нишу за одређивање другог стварно надлежног суда, у седници одржаној 23.09.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

Привредни суд у Краљеву ОДРЕЂУЈЕ СЕ за поступање у предмету Привредног суда у Нишу П 353/2020.

О б р а з л о ж е њ е

Захтевом од 20.08.2020. године, Привредни суд у Нишу је предложио Врховном касационом суду да делегира предмет П 353/20 другом суду. Као разлоге навео је да су судије тог суда поступале у предметима у којима су исте парничне странке, да су са појединим учесницима поступка у сродничким или пријатељским односима.

Одлучујући о захтеву првостепеног суда за одређивање другог стварно надлежног суда, на основу члана 62. став 7., у вези става 1. Закона о парничном поступку – ЗПП (''Службени гласник РС'' бр. 72/11, 55/14, 87/18), Врховни касациони суд је нашао да је захтев основан.

Из одредбе члана 62. став 1. ЗПП, надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако за то постоје други оправдани разлози. Према ставу 7. истог члана, о захтеву надлежног суда првог степена из става 1. овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

Имајући у виду цитирану законску одредбу, Врховни касациони суд је у утврдио да је захтев за делегацију основан јер разлози изнети у захтеву представљају оправдане разлоге за делегацију другог стварно надлежног суда, због чега је одредио Привредни суд у Краљеву за поступање у овој парници.

На основу члана 62. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић