Р 237/2020 делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 237/2020
09.12.2020. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у предмету извршења извршног повериоца Република Србија, Министарство правде, Виши суд у Крушевцу, против извршног дужника АА из ..., ради наплате новчаног потраживања, одлучујући о захтеву Вишег суда у Крушевцу за делегацију надлежности, у седници одржаној 09.12.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Виши суд у Краљеву, за одлучивање о жалби извршног повериоца изјављеној против решења Основног суда у Трстенику И 760/12 од 25.06.2020. године.

О б р а з л о ж е њ е

Виши суд у Крушевцу је на основу решења Гж 1720/20 од 26.11.2020. године, доставио Врховном касационом суду предмет Основног суда у Трстенику И 760/12 ради одређивања другог стварно надлежног суда за поступање по жалби Вишег суда у Крушевцу изјављеној против решења првостепеног суда И 760/12 од 25.06.2020. године. Као разлог за делегацију наводи се да је жалбу против првостепеног решења изјавио Виши суд у Крушевцу, па постоје разлози из члана 62. ЗПП за делегацију надлежности другог стварно надлежног суда да одлучује о изјављеној жалби.

Одлучујући о захтеву другостепеног суда за одређивање другог стварно надлежног суда за одлучивање о жалби на основу члана 62. став 8. у вези става 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11 ... 87/18), Врховни касациони суд је нашао да је захтев основан.

По члану 62. став 1. ЗПП надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежан суд, ако је очигледно да ће се тако лакше спровести поступак или ако за то постоје други оправдани разлози. По ставу 8. истог члана предвиђено је да предлог за делегацију надлежности може да се поднесе и у другостепеном поступку под условима из става 1. овог члана, а о захтеву надлежног суда одлучује веће највишег суда одређене врсте (став 7.).

По оцени Врховног касационог суда испуњени су услови за тражену делегацију из члана 62. ЗПП, будући да постоје оправдани разлози да у овом предмету поступа други стварно надлежан суд у другостепеном поступку уместо Вишег суда у Крушевцу, јер је поступајући суд орган Републике Србије која је истовремено странка, односно извршни поверилац у овом предмету, због чега је одређен Виши суд у Краљеву за одлучивање о изјављеној жалби.

На основу члана 62. ЗПП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић