Р 92585/2021 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 92585/2021
26.05.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Звездане Лутовац, председника већа, Драгане Маринковић и Бранка Станића, чланова већа, у правној ствари тужиље АА из ..., Општина ..., чији су пуномоћници Милан Миле Петковић и Миле Петковић, адвокати из ..., против тужених ББ и ВВ, обоје из ..., Општина ..., чији је заједнички пуномоћник Мирослав Лазић, адвокат из ..., ради поништаја судског поравнања, одлучујући о захтеву Вишег суда у Неготину за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овој правној ствари, у седници одржаној 26.05.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

УСВАЈА СЕ захтев Вишег суда у Неготину за делегацију надлежности у предмету тог суда П 2/2021, па се за даље поступање ОДРЕЂУЈЕ Виши суд у Зајечару.

О б р а з л о ж е њ е

Виши суд у Неготину је уз допис од 12.05.2021. године, Врховном касационом суду доставио и предмет П 2/2021 са захтевом за делегацију надлежности. У захтеву је наведено да постоје оправдани разлози за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у предмету у смислу члана 62.став 1. Закона о парничном поступку, будући да је решењем председника Вишег суда у Неготину Су VII-39 6/21 од 19.03.2021. године, усвојен захтев за изузеће судије Слађана Марковић, којој је предмет додељен у рад, јер постоје околности које изазивају сумњу у њену непристрасност. Судија Љубица Никић је претходно решењем истог суда од 10.03.2021. године, такође изузета од поступања у предмету П 2/2021.

Одредбом члана 62. става 1. Закона о парничном поступку-ЗПП („Службени гласник РС“, број 72/11...87/18), прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози, а ставом 7. истог члана, је прописано да о захтеву надлежног суда првог степена из става 1. овог члана одлучује веће највишег суда одређене врсте.

По оцени Врховног касационог суда испуњени су услови за тражену делегацију из члана 62. став 1. ЗПП с`обзиром на то да су судије Слађана Марковић и Љубица Никић изузете од поступања у наведеном предмету ( у грађанској материји поступају само ове две судије, које су изузете од поступања у наведеном предмету) због чега постоје оправдани разлози да у овом предмету поступа други стварно надлежан суд уместо Вишег суда у Неготину - у овој правној ствари Виши суд у Зајечару.

Из наведених разлога, Врховни касациони суд је на основу члана 62. Закона о парничном поступку одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић