Р1 136/2020 3.20.1; сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 136/2020
20.05.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Јасминке Станојевић, председника већа, Бисерке Живановић и Споменке Зарић, чланова већа, у правној ствари тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Иван Јелић, адвокат из ..., против туженог Uni Credit bank Србија АД Београд, ради стицања без основа, одлучујући о сукобу надлежности између Основног суда у Новом Пазару и Првог основног суда у Београду, у седници већа одржаној 20.05.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој правној ствари стварно и месно je НАДЛЕЖАН Основни суд у Новом Пазару.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је дана 08.11.2019. године, поднео тужбу ради утврђења ништавости и стицања без основа Основном суду у Новом Пазару, против тужене банке.

Основни суд у Новом Пазару се решењем П 1251/19 од 12.11.2019. године, огласио месно ненадлежним за поступање по тужби тужиоца и списе предмета доставио Првом основном суду у Београду, као стварно и месно надлежном за поступање.

Први основни суд у Београду није прихватио надлежност за поступање у овом предмету и актом број П 177/20 од 26.02.2020. године, покренуо је поступак за решавање сукоба надлежности пред Врховним касационим судом.

Решавајући настали сукоб надлежности, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр.116/08...113/17) и члана 22. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр.72/11 и 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Основни суд у Новом Пазару.

Наиме, одредбом члана 40. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ број 72/11, 55/14), прописано је да је за суђење у споровима против правних лица опште месно надлежан суд на чијем се подручју налази његово седиште, према извештају Агенције за привредне регистре.

Чланом 19. став 1. ЗПП, прописано је да ће суд по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним ако постоји искључива месна надлежност неког другог суда, најкасније у року од 8 дана од дана пријема одговора на тужбу. Ставом 2. прописано је да ће се суд по службеној дужности огласити месно ненадлежним у року од 8 дана од дана пријема тужбе, ако се тужба не доставља туженом на одговор. Ставом 3. прописано је да се суд може по приговору месне ненадлежности туженог огласити месно ненадлежним у року од 8 дана од дана пријема одговора на тужбу.

Имајући у виду чињеницу да у конкретном случају законом није прописана искључива месна надлежност, то се Основни суд у Новом Пазару није могао огласити месно ненадлежним по службеној дужности, већ само по приговору туженог, који у овом случају није поднет.

На основу изнетог, Врховни касациони суд налази да је за поступање у овој правној ствари месно надлежан Основни суд у Новом Пазару, па је применом члана 22. став 1. Закона о парничном поступку, одлучено као у изреци.

Председник већа - судија

Јасминка Станојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић