Р1 216/2019 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 216/2019
08.05.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., кога заступа пуномоћник Стошић Живко, адвокат из ..., против туженог ББ у ликвидацији из ..., кога заступа пуномоћник Тасић Миомир, адвокат из ..., ради накнаде штете, одлучујући о сукобу надлежности између Основног суда у Врању и Привредног суда у Лесковцу, у седници већа одржаној 08.05.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари стварно и месно је НАДЛЕЖАН Основни суд у Врању.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је Основном суду у Врању поднео тужбу 26.06.2015. године, против туженог ради накнаде штете на катастарској парцели тужиоца.

Решењем Основног суда у Врању П бр.2379/16 од 23.11.2017. године (које је по жалби тужиоца потврђено решењем Вишег суда у Врању Гж 1305/18 од 12.11.2018. године) Основни суд у Врању се огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и одлучио да по правноснажности решења предмет уступи Привредном суду у Лесковцу као стварно надлежном суду.

Привредни суд у Лесковцу својим актом П 265/19 од 09.04.2019. године није прихватио своју стварну надлежност и предмет је доставио Врховном касационом суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Основни суд у Врању.

Чланом 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова, прописано је да привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти) у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и кад је у наведеним споровима једна од странака физичко лице, ако је са странком у односу материјалног супарничарства. Тачком 4, прописано је да привредни суд у првом степену суди поводом судске и добровољне ликвидације и стечаја осим спорова за утврђење постојања, заснивања и престанка радног односа који су покренути пре отварања стечаја.

У конкретном случају ради се о спору између тужиоца физичког лица и туженог правног лица у ликвидацији, ради накнаде штете, који спор није настао у вези са поступком ликвидације, нити се тужбом оспорава одлука о ликвидацији односно неправилности у вези са поступком ликвидације. У конкретном случају реч је о грађанско-правном спору где је тужени предузеће које је у статусу ликвидације, што нема правног значаја за промену надлежности поступајућег Основног суда у Врању и за заснивање надлежности Привредног суда у Лесковцу, будући да спор није настао у вези са поступком ликвидације.

Стога је за поступање у овом предмету стварно и месно надлежан Основни суд у Врању.

На основу члана 22. став 2. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић