Р1 233/2020 3.20.1; грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 233/2020
01.07.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., чији је пуномоћник Милета Митровић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Министарства привреде, као правног следбеника Агенције за приватизацију, коју заступа Државно правобранилаштво Републике Србије из Београда, ради исплате, одлучујући о сукобу надлежности између Првог основног суда у Београду и Привредног суда у Београду, у седници већа одржаној 01.07.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је против тужене поднела тужбу 06.06.2019. године, ради исплате новчане накнаде за остварени радни стаж.

Први основни суд у Београду се решењем П 12612/19 од 20.02.2020. године огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и одлучио да по правноснажности решења списе достави Привредном суду у Београду, као стварно и месно надлежном суду.

Актом П 2470/20 од 15.06.2020. године, Привредни суд у Београду није прихватио своју стварну надлежност, па је списе доставио Врховном касационом суду, ради решавања сукоба стварне надлежности. Становиште је привредног суда да се у конкретном случају не ради о спору поводом стечаја.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, број 72/11... 55/14) члана 30. став 2. Закона о уређењу судова Врховни касациони суд је нашао да је за поступање стварно и месно надлежан Први основни суд у Београду.

Чланом 25. став 1. тачка 4. Закона о уређењу судова, прописано је да Привредни суд у првом степену суди у споровима поводом судске и добровољне ликвидације и стечаја, осим спорова за утврђење постојања, заснивања и престанка радног односа који су покренути пре отварања стечаја.

У конкретном случају ради се о спору између тужиље физичког лица и правног лица, где је предмет тужбеног захтева новчано потраживање које се односи на накнаду за остварени радни стаж код послодавца компаније „ББ“ д.п. у стечају и компаније „ВВ“ д.п. у стечају, према томе овде се не ради о спору везаном за поступак стечаја, већ о спору који за предмет има потраживање које за свој основ има радни однос. У предметном случају реч је о грађанскоправном спору. Чињеница да је над компанијама „ББ“ д.п. и „ВВ“ д.п. покренут поступак стечаја није од правног значаја за промену надлежности поступајућег Првог основног суда у Београду и за заснивање надлежности привредног суда, будући да спор није настао у вези са поступком стечаја.

Из наведених разлога, за поступање у овој правној ствари стварно и месно надлежан Први основни суд у Београду.

На основу члана 22. став 2. ЗПП одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић