Р1 245/2020 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 245/2020
09.07.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Браниславе Апостоловић, председника већа, Бранислава Босиљковића и Данијеле Николић, чланова већа, у парници тужилаца АА и ББ, обојица из ..., чији је заједнички пуномоћник Слободан Миловановић, адвокат из ..., против туженог „Биарт“ д.о.о. Београд – у ликвидацији, ради утврђења права својине, решавајући о сукобу стварне надлежности између Привредног суда у Ваљеву и Основног суда у Лозници, у седници већа одржаној 09.07.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој парници СТВАРНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Привредни суд у Ваљеву.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиоци су дана 23.12.2019. године поднели тужбу Основном суду у Лозници, против туженог, а ради утврђења права својине на непокретности.

Решењем Основног суда у Лозници П 903/19 од 14.10.2019. године, исправљеним решењем истог суда П 903/19 од 08.05.2020. године, Основни суд у Лозници огласио се стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности решења спис је доставио Привредном суду у Ваљеву, као стварно и месно надлежном суду за поступање.

Привредни суд у Ваљеву, није прихватио своју стварну надлежност, па је списе уз пропратни акт П 208/20 од 12.06.2020. године, доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба стварне надлежности, указујући да се у конкретном случају ради о спору између тужилаца – физичких лица и туженог – правног лица у ликвидацији, ради утврђења права својине, да предметни спор није настао у вези са поступком ликвидације, нити се тужбом оспорава одлука о ликвидацији, а сама чињеница да је тужени у поступку ликвидације, није основ за заснивање надлежности Привредног суда у Ваљеву.

Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр. 72/2011, 49/2013 – УС, 74/2013 – УС, 55/2014, 87/2018 и 18/2020, у даљем тексту: ЗПП) решио сукоб надлежности и одлучио да је за поступање по тужби тужилаца стварно надлежан Привредни суд у Ваљеву.

Надлежност Привредног суда је прописана у члану 25. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08, са изменама), па према ставу првом тачка 4. Привредни суд у првом степену суди у споровима поводом судске и добровољне ликвидације.

Одредбом чл. 7 Закона о привредним друштвима прописано је да у парничним и ванпарничним поступцима покренутим у случајевима предвиђеним овим законом, као и у споровима који произлазе из овог закона, надлежан је суд одређен законом којим се уређује надлежност судова према седишту привредног друштва или предузетника, односно према месту пословања огранка страног правног лица, осим ако је овим законом предвиђена месна надлежност другог суда.

Чланом 51. Закона и парничном поступку прописано је да је за суђење у споровима о праву својине и другим стварним правима на непокретности, споровима због сметања државине на непокретности, као и у споровима из закупних односа на непокретности, искључиво је месно надлежан суд на чијем подручју се налази непокретност.

Према члану 5. Став1 тачка 2. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Сл. Гласник РС „ бр. 101/2013) Привредни суд у Ваљеву је надлежан за територију општина Богатић, Владимирци, Коцељева, Крупањ, Лајковац, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мионица, Осечина и Уб и за градове Ваљево, Лозница и Шабац, са судском јединицом у Лозници за територију општина Крупањ, Љубовија и Мали Зворник и за град Лозницу и судском јединицом у Шапцу за територију општина Богатић, Владимирци и Коцељева и за град Шабац.

Имајући у виду цитиране одредбе закона, те чињеницу да је предмет овог спора утврђење права својине на непокретности – пословном простору, који се налази у Лозници, а да је тужени решењем АПР Бд-19468/2018 од 12.03.2018. године, уведен у поступак ликвидације, то је за поступање у конкретном случају надлежан Привредни суд у Ваљеву, на чијем подручју се налази предметна непокретност.

Из изнетих разлога, на основу члана 22. став 2. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Бранислава Апостоловић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић