Р1 263/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 263/2021
29.04.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Божидара Вујичића, председника већа, Весне Субић и Јелице Бојанић Керкез, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Ђорђе Шекуларац, адвокат из ..., против тужених Santos-commerce Društvo sa ograničenom odgovornošću za radio-televizijske aktivnosti uvoz-izvoz i usluge marketinga, са седиштем у Зрењанину и ББ, одговорног уредника, са местом рада и адресом за пријем писмена преко првотуженог у Зрењанину, чији је заједнички пуномоћник Владимир Стоиљковски, адвокат из ..., ради утврђења повреде права и накнаде штете, одлучујући о сукобу месне надлежности између Вишег суда у Зрењанину и Вишег суда у Београду, у седници већа одржаној 29.04.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој правној ствари МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Виши суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је 18.01.2021. године Вишем суду у Београду поднео тужбу којом је тражио да се утврди да је тужена ББ, одговорни уредник туженог Santos-commerce Društvo sa ograničenom odgovornošću za radio-televizijske aktivnosti uvoz-izvoz i usluge marketinga, објављивањем забрањених информација и неовлашћеним објављивањем фотографије тужиоца на порталу RTV Santos у тексту под насловом „ВВ“ са коментарима читалаца од 17.11.2020. године, повредила право на приватност, аутентичност и на достојанство личности тужиоца, да се обавежу тужени да тужиоцу солидарно накнаде нематеријалну штету због повреде права личности-части и угледа у износу од 300.000,00 динара, са законском затезном каматом од пресуђења до исплате, да се обавежу тужени да тужиоцу солидарно накнаде нематеријалну штету због повреде права на приватност због неовлашћеног објављивања фотографије у износу од 150.000,00 динара, да се наложи туженом Santos- commerce Društvo sa ograničenom odgovornošću za radio-televizijske aktivnosti uvoz-izvoz i usluge marketinga да уклони спорни текст са интернет поратла без одлагања, да се наложи туженој ББ, одговорном уреднику да о свом трошку на почетној страни интернет портала, без додатних коментара и измена, објави пресуду у року од 15 дана њене правноснажности као и да тужени тужеиоцу солидарно накнаде трошкове парничног поступка.

Тужени су у одговору на тужбу истакли приговор месне ненадлежности, па се Виши суд у Београду решењем П 259/19 од 21.12.2020. године, применом члана 121. Закона о јавном информисању и медијима, огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности решења предмет уступио Вишем суду у Зрењанину, као стварно и месно надлежном суду.

Виши суд у Зрењанину није прихватио своју месну надлежност, па је предмет, уз пропратни акт П 20/21 од 09.04.2021. године, доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежности, на основу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр. 72/2011, 49/2013-УС, 74/2013-УС, 55/2014, 87/2018, 18/2020, у даљем тексту: ЗПП), а у вези члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/2008... 88/2018-УС), Врховни касациони суд је оценио да је за поступање у овом предмету месно надлежан Виши суд у Београду.

Према члану 4. став 2. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава („Службени гласник РС”, бр. 101/2013) Виши суд у Београду је, између осталог, надлежан да у првом степену суди у споровима о објављивању исправке информације и накнади штете у вези са објављивањем информације за територију Републике Србије.

Како се у конкретном случају тужбом тражи утврђење да је објављивањем информација и фотографије тужиоца на порталу RTV Santos у тексту под насловом „ВВ“ са коментарима читалаца од 17.11.2020. године, тужиоцу повређено право на приватност, аутентичност и на достојанство личности као и накнада нематеријалне штете у вези са објављивањем информација, са налогом да се са интеренет портала уклони спорни текст и објави пресуда у овој правној ствари, то се у смислу цитиране законске одредбе ради о спору за који је законом предвиђена искључива функционална надлежност Вишег суда у Београду.

На основу изнетог, применом члана 22. став 1. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Божидар Вујичић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић