Р1 33/2022 3.19.1.2; надлежност и састав суда

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 33/2022
03.02.2022. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: др Драгише Б. Слијепчевића, председника већа, Јасмине Стаменковић и др Илије Зиндовића, чланова већа, у ванпарничном поступку за расправљање заоставштине иза покојног АА из ..., одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Јагодини и Другог основног суда у Београду, у седници већа од 03.02.2022. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Јагодини.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Јагодини се решењем О 10/21 од 05.01.2021. године огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и, по правноснажности решења, предмет уступио Другом основном суду у Београду, као стварно и месно надлежном. Увидом у извод из МКУ за матично подручје Јагодина текући број .. за 2021. годину од 04.01.2021. године утврдио је да је пребивалиште покојног АА у ... које је насељено место у близини ... .

У поступку састављања смртовнице иза покојног АА, јавни бележник Зоран Булајић из ..., утврдио је електронским путем на основу података МУП-а, који је обухватао историју промене пребивалишта, да је покојни АА рођен у ... у Општини ..., а да је његово последње пребивалиште у Јагодини.

Други основни суд у Београду није прихватио месну надлежност, већ је дописом О 2290/21 од 18.01.2022. године предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба месне надлежности.

Одлучујући о сукобу месне надлежности, у смислу члана 22. става 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ 72/11...18/20), Врховни касациони суд је утврдио да је за поступање у овом предмету месно надлежан Основни суд у Јагодини.

Чланом 88. ставом 1. Закона о ванпарничном поступку прописано је да је за расправљање заоставштине месно надлежан суд на чијем је подручју оставилац у време смрти имао пребивалиште, односно боравиште (оставински суд).

Јавни бележник је у поступку за састављање смртовнице на основу података МУП-а утврдио да је покојни АА рођен у ... у Општини ... и да је његово последње пребивалиште у Јагодини. Стога је на основу цитиране законске одредбе за поступање у овој правној ствари месно надлежан Основни суд у Јагодини.

На основу члана 22. става 1. ЗПП одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

др Драгиша Б. Слијепчевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић