Р1 34/2021 3.20.1 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 34/2021
03.02.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у парници тужиоца ДОО „АА“ за производњу, трговину и услуге Зајечар, кога заступа директор ББ из ..., против тужених ВВ из ..., ГГ из ... и ДД из ..., ради предаје ствари, одлучујући о сукобу надлежности између Основног суда у Зајечару и Привредног суда у Зајечару, у седници одржаној 03.02.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Привредни суд у Зајечару.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу Привредном суду у Зајечару против туженог ради предаје покретних ствари – пословне и финансијске документације тужиоца уз напомену да је првотужени бивши већински члан тужиоца, друготужени бивши директор тужиоца, а трећетужени овлашћени књиговођа. Ствари које су предмет тужбеног захтева налазе се у поседу књиговође који, поступајући по налогу првотуженог и друготуженог, одбија да их преда тужиоцу. Привредни суд у Зајечару се решењем П 154/20 од 01.12.2020. године огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари закључујући да је тужбу поднео привредни субјект против физичких лица који нису у односу материјалног супарничарства са привредним субјектом или другим правним лицем, због чега нису испуњени услови за заснивање надлежности привредног суда по члану 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова. Осим тога, тај суд је нашао да нису испуњени услови ни из тачке 3. истог члана јер се тужба не односи на спор који произлази из примене ових прописа већ за предмет има захтев за предају покретних ствари који је опредељен према физичким лицима, а иако се тужбени захтев за предају ствари односи на пословну и финансијску документацију тужиоца такав захтев по својој природи не опредељује нужно наведени спор као спор који произлази из примене Закона о привредним друштвима или других прописа о организацији и статусу привредних субјеката.

Основни суд у Зајечару није прихватио надлежност већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. ЗПП Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари надлежан Привредни суд у Зајечару.

Према члану 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација, у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и кад је у наведеним споровима једна од странака физичко лице ако је са странком у односу материјалног супарничарства. По ставу 3. истог члана у првом степену суди и у споровима који произлазе из примене Закона о привредним друштвима или примене других прописа о организацији и статусу привредних субјеката, као и у споровима о примени прописа о приватизацији и хартијама од вредности.

Чланом 240. Закона о привредним друштвима прописано је да друштво чува следеће акте и документа 1) оснивачки акт, 2) решење о регистрацији оснивања друштва, 3) опште акте друштва, 4) записнике са седница скупштине и одлука скупштине, 5) акт о образовању сваког огранка или другог организационог дела друштва, 6) документа која доказују својину и друга имовинска права друштва, 7) записнике са седнице надзорног одбора ако је управљање друштвом дводомно, 8) извештаје директора и надзорног одбора друштва ако је управљање друштвом дводомно, 9) евиденцију о адресама директора и чланова надзорног одбора, 10) евиденцију о адресама чланова друштва, 11) уговоре које су директори и чланови надзорног одбора ако је управљање друштвом дводомно и чланови друштва или са њима повезана лица у смислу овог закона закључили са друштвом. Друштво је дужно да документе и акте из става 1. овог члана чува у свом седишту или на другом месту које је познато и доступно свим члановима друштва. Документе и акте из става 1. тачка 1. до 7. и 11. овог члана друштво чува трајно, а остала документа и акте из става 1. најмање пет година након чега се чувају у складу са прописима о архивској грађи. По члану 241. истог закона директор је у обавези да документе и акте из члана 240. овог закона финансијске извештаје друштва и друга документа везана за пословање друштва или за остваривање права чланова друштва стави на располагање сваком члану друштва као и ранијем члану друштва за период у коме је био члан друштва на његов писани захтев, ради вршења увида и копирања о свом трошку током радног времена. На основу члана 225. директор одговара за уредно вођење пословних књига друштва одговара за тачност финансијских извештаја друштва и у обавези је да води евиденцију о свим донетим одлукама Скупштине у којој сваки члан друштва може извршити увид током радног времена. Чланом 61. прописана су лица које имају посебне дужности према друштву, а чланом 72. да су та лица као и лица запослена у друштву дужна да чувају пословну тајну друштва и након престанка тог својства у периоду од две године од дана престанка тог својства.

Имајући у виду садржину тужбе којом се тражи предаја документације од физичких лица са посебним дужностима у привредном друштву везано за некадашње управљање, по оцени овог суда је у питању спор који произлази из примене Закона о привредним друштвима, за чије решавање је прописана надлежност привредног суда. Природу спора опредељује садржина тужбеног захтева, а не његов наслов (у овом случају захтев за предају покретних ствари). Због тога је за поступање у овој правној ствари надлежан Привредни суд у Зајечару.

На основу члана 22. ЗПП одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић