Р1 348/2019 3.20.1 сукоб надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 348/2019
26.06.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Љубице Милутиновић, председника већа, Весне Субић и Јелице Бојанић Керкез, чланова већа, у правној ствари извршног повериоца Пољопривредног газдинства АА из ..., кога заступа пуномоћник Нада Константиновић, адвокат у ..., против извршног дужника „ББ“ ДОО, ради наплате новчаног потраживања, решавајући сукоб надлежности између Основног суда у Смедереву и Привредног суда у Пожаревцу, у седници одржаној 26.06.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету СТВАРНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Смедереву.

О б р а з л о ж е њ е

Извршни поверилац је 13.03.2019. године поднео предлог за извршење на основу веродостојне исправе против извршног дужника ради наплате потраживања у износу од 534.920,02 динара са законском затезном каматом од 10.02.2019. године до исплате.

Основни суд у Смедереву се решењем Иив 202/19 од 03.04.2019. године огласио стварно ненадлежним за одлучивање о предлогу за извршење и предмет уступио Привредном суду у Пожаревцу, као стварно и месно надлежном суду.

Привредни суд у Пожаревцу није прихватио стварну надлежност, па је дописом Иив 284/19 од 11.06.2019. године предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 30. става 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, број 116/08...113/17) и члана 22. става 2. ЗПП („Службени гласник РС“, број 72/11...87/18), Врховни касациони суд је утврдио да је за поступање у овом предмету стварно надлежан Основни суд у Смедереву.

Према члану 25. ставу 1. тачки 1) Закона о уређењу судова привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација (привредни субјекти), у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и кад је у наведеним споровима једна од странака физичко лице ако је са странком у односу материјалног супарничарства.

Чланом 22. ставом 2. истог Закона предвиђено је да основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима ако за поједина од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд.

Према члану 2. ставу 1. тачка 4) Закона о пољопривреди и руралном развоју („Службени гласник РС“, бр. 41/09...101/16) пољопривредно газдинство јесте производна јединица на којој привредно друштво, земљорадничка задруга, установа или друго правно лице, предузетник или пољопривредник обавља пољопривредну производњу. У Регистар пољопривредних газдинстава се, сагласно члану 20. истог Закона, уписују привредна друштва, земљорадничке задруге, друга правна лица као што су установе, школе, манастири, цркве и друге организације, предузетници и пољопривредници, који обављају пољопривредну производњу, а пољопривредник може бити уписан у Регистар као носилац или члан само једног породичног пољопривредног газдинства.

Из наведених законских одредби произлази да пољопривредно газдинство нема својство правног лица, већ производне јединице поводом које се води регистар пољопривредних газдинстава (као административно-евиденциони регистар при Управи за аграрна плаћања). Тачније, у Регистар се уписују правни субјекти (правна и физичка лица), као носиоци пољопривредног газдинства, односно као лица која обављају пољопривредну производњу на том газдинству (производној јединици).

Како је у конкретном случају спор настао између „ББ“ ДОО, као привредног субјекта, и пољопривредног газдинства АА, које има статус физичког лица, по схватању овог суда, нису испуњени услови из члана 25. става 1. тачке 1) Закона о уређењу судова за заснивање стварне надлежности привредног суда, па је за суђење у овом поступку стварно надлежан Основни суд у Смедереву, на основу члана 22. става 2. Закона о уређењу судова.

На основу члана 22. става 2. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Љубица Милутиновић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић