Р1 35/2021 3.20; сукоб надлежности; 3.20.1; грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 35/2021
03.02.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., чији је пуномоћник Душан Петровић, адвокат из ..., против туженог Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање из Београда, ради стицања без основа, одлучујући о сукобу надлежности између Првог основног суда у Београду и Основног суда у Врању, у седници одржаној 03.02.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари СТВАРНО И МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду се решењем П 6314/19 од 18.06.2020. године, по приговору туженог, огласио месно ненадлежним и списе доставио Основном суду у Врању, као месно и стварно надлежном суду.

Основни суд у Врању није прихватио своју месну надлежност, већ је актом П 2636/20 од 30.12.2020. године, предмет доставио Врховном касационом суду ради одлучивања о насталом сукобу месне надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' бр. 72/11... 87/2018), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари стварно и месно надлежан Први основни суд у Београду.

Према члану 40. став 2. ЗПП, за суђење у споровима против правних лица, опште месно надлежан је суд на чијем се подручју налази њихово седиште, према извештају Агенције за привредне регистре.

Први основни суд у Београду се није могао огласити месно ненадлежним по приговору туженог на основу члана 44. став 1. и 54. ЗПП, јер наведене одредбе прописују посебну месну надлежност, поред суда опште месне надлежности. Како у споровима ове врсте није прописана искључива месна надлежност, а тужилац је подношењем тужбе Првом основном суду у Београду извршио избор по седишту туженог (опште месно надлежног суда) у смислу члана 38. ЗПП, то је за поступање у конкретном случају месно надлежан Први основни суд у Београду.

На основу члана 22. ЗПП Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

управитељ писарнице

Марина Антонић