Р1 366/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 366/2021
24.06.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића, председника већа, Катарине Манојловић Андрић и Гордане Џакула, чланова већа, у парници тужиоца Националне службе за запошљавање – Радна једицина Београд из Београда, против тужених АА и ББ обојица из ..., чији је пуномоћник Босица Живковић адвокат из ..., ради дуга, решавајући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Алексинцу и Првог основног суда у Београду, у седници већа одржаној дана 24.06.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овом спору МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Алексинцу Ипв.Ив. 31/2020 од 13.11.2020. године усвојен је приговор извршних дужника изјављен против решења о извршењу тог суда И.Ив. 214/2019 од 02.08.2021. године и то решење стављено ван снаге у делу којим су одређени средство и предмет извршења и укинуте спроведене радње (став први и други изреке), и одлучено да се поступак наставља као поводом приговора против платног налога и да се предмет уступа Првом основном суду у Београду на даљи поступак (став трећи и четврти изреке).

Први основни суд у Београду није прихватио месну надлежност и у складу са чланом 21. став 1. ЗПП предмет је доставио овоме суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежност, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова и члана 22. став 1. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да је за суђење у овом спору месно надлежан Први основни суд у Београду.

Поступак у овом спору започет је предлогом за извршење на основу веродостојне исправе (менице) који је тужилац (извршни поверилац) поднео Основном суду у Алексинцу као месно надлежном суду по члану 7. став 1. Закона о извршењу и обезбеђењу. Извршни поверилац је у предлогу за извршење тражио да се поступак, ако буде настављен као по приговору против платног налога, настави пред Првим основним судом у Београду који је надлежан према споразуму о месној надлежности садржаном у уговору о отварању нових радних места од 06.09.2021. године, достављеним уз предлог, а и по месту плаћања менице у смислу члана 59. ЗПП и члана 110. Закона и меници.

Имајући изложено у виду, по налажењу Врховног касационог суда, за суђење у овом спору месно је надлежан Први основни суд у Београду по споразуму о месној надлежности и у смислу члана 65. ЗПП, на који се извршни поверилац (тужилац) у складу са чланом 62. став 4. Закона о извршењу и обезбеђењу позвао у предлогу за извршење на основу веродостојне исправе за случај да се поступак настави по правилима парничног поступка, као по приговору против платног налога.

Из тог разлога, на основу члана 22. став 1. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислав Босиљковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић