Р1 379/20 3.19.1.2; надлежност и састав суда

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 379/20
24.09.2020. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: др Драгише Б. Слијепчевића, председника већа, Јасмине Стаменковић и др Илије Зиндовића, чланова већа, у парници по тужби тужиоца АА ПР Агенција за вештачење и консалтинг Крагујевац кога заступа Ивана Милосављевић, адвокат из ... против тужене РС, Министарство правде, ВСС, Основни суд у Крагујевцу коју заступа Државно правобранилаштво, ради исплате, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Првог основног суда у Београду и Привредног суда у Крагујевцу, у седници одржаној 24.09.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

У овој фази поступка за поступање је стварно надлежан Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду се решењем П 24078/20 од 31.07.2020. године огласио стварно ненадлежним за поступање у предметном спору. Списе предмета је доставио Привредном суду у Крагујевцу као стварно и месно надлежном суду.

Привредни суд у Крагујевцу је списе предмета заведене код тога суда под бр. П 429/20 доставио Врховном касационом суду ради решавања негативног сукоба стварне надлежности између тога суда и Вишег суда у Београду.

Врховни касациони суд је на основу овлашћења из члана 22. ЗПП и одлучио да је за поступање у овој фази поступка стварно надлежан Први основни суд у Београду.

Према одредби члана 23. став 2. тачка 3. Закона о уређењу судова виши суд је надлежан да одлучује о жалбама на решења основних судова и пресуде донете у споровима мале вредности.

Против решења Првог основног суда у Београду којим се тај суд огласио стварно ненадлежним тужилац је изјавио жалбу о којој није одлучено. По одредби члана 20. ЗПП суд уступа предмет надлежном суду тек по правоснажности решења којим се огласио ненадлежним. Стога је у овој фази поступка Први основни суд у Београду, против чијег решења је изјављена жалба, надлежан да оцени благовременост и дозвољеност жалбе те да донесе одговарајуће решење у смислу члана 378. ЗПП или да благовремену и дозвољену жалбу након поступања сагласно одредби 402. ЗПП проследи на одлучивање надлежном вишем суду.

На основу изложеног одлучено је као у изреци решења.

Председник већа – судија

др Драгиша Б. Слијепчевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић