Р1 380/2019 3.20.1 сукоб надлежности; грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 380/2019
11.07.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Предрага Трифуновића председника већа, Јелене Боровац и Звездане Лутовац, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., чији је пуномоћник Драган Николић, адвокат из ..., против ''ББ'' AD, ..., Експозитура ..., коју заступа Тамара Симић, адвокат из ..., ради утврђења ништавости и стицања без основа, одлучујући о сукобу месне надлежности, у седници одржаној 11.07.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари надлежан је Први основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Тужиља је Основном суду у Врању 18.10.2018. године, поднела тужбу против тужене, ради утврђења ништавости одредбе уговора о готовинском кредиту и стицања без основа.

У поднеску од 22.04.2019. године, тужена је истакла приговор месне ненадлежности Основног суда у Врању, јер су странке у случају спора уговориле надлежност основног суда према регистрованом седишту банке.

Решењем П бр. 3378/18 од 24.04.2019. године Основни суд у Врању се огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности решења списе доставио Првом основном суду у Београду, као стварно и месно надлежном суду.

Први основни суд у Београду није прихватио месну надлежност, већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб месне надлежности, на основу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку – ЗПП („Службени гласник РС“ број 72/11, 55/14), Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету месно надлежан Први основни суд у Београду.

Према члану 40. став 2. ЗПП за суђење у споровима против правних лица, опште и месно је надлежан суд на чијем се подручју налази њихово седиште, према извештају Агенције за привредне регистре.

Према одредби члана 65. ЗПП, странке могу да се споразумеју да им у првом степену суди суд који није месно надлежан, а тај споразум је пуноважан уколико је састављен у писаном облику и ако се односи на одређени спор који произлази из одређеног правног односа.

Како је према извештају Агенције за привредне регистре седиште тужене у Београду, Општина Стари Град, за коју територију је према одредби члана 3. став 1. тачка 4. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' бр. 101/13), надлежан Први основни суд у Београду, чија надлежност је уговорена и уговором о кредиту који је предмет овог спора, правилно се Основни суд у Врању, по приговору туженог, огласио месно ненадлежним и списе уступио Првом основном суду у Београду, као стварно и месно надлежном суду.

На основу члана 22. став 1. ЗПП одлучено је као у изреци решења.

Председник већа – судија

Предраг Трифуновић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић