Р1 432/2019 3.20.1. сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 432/2019
28.08.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Јасминке Станојевић, председника већа, Весне Поповић и Божидара Вујичића, чланова већа, у парници тужиоца Националне службе за запошљавање, Београд, против тужених АА и ББ, обоје из ..., чији је пуномоћник Зоран Јаблановић, адвокат из ..., одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Краљеву и Првог основног суда у Београду, у седници већа одржаној 28.08.2019. године донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За одлучивање у овој парници надлежан је Основни суд у Краљеву.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Краљеву ИпвИв бр. 171/18 од 31.01.2019. године усвојен је приговор извршних дужника, стављено је ван снаге решење о извршењу Основног суда у Краљеву Иив бр. 541/18 од 24.09.2018. године и наложено је да се по правоснажности даљи поступак настави као поводом приговора против платног налога, пред Првим основним судом у Београду.

Први основни суд у Београду није прихватио месну надлежност, већ је списе уз акт П бр. 12586/19 од 27.06.2019. године доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба надлежности, сматрајући да је за поступање у овој правној ствари надлежан Основни суд у Краљеву.

Решавајући негативни сукоб надлежности на основу члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр. 72/11... 55/14), Врховни касациони суд је оценио да је за одлучивање стварно надлежан Основни суд у Краљеву.

Према члану 39. став 1. Закона о парничном поступку, за суђење је опште месно надлежан суд на чијем подручју тужени има пребивалиште. Надаље, према члану 7 Закона о извршењу и обезбеђењу (“Службени гласник РС”, бр. 106/2015, 106/2016, 113/2017) за одлучивање о предлогу за извршење или обезбеђење опште месно надлежан је суд на чијем подручју извршни дужник има пребивалиште или боравиште, односно седиште.

Према стању у списима, предлог за извршење на основу веродостојне исправе поднет је Основном суду у Краљеву који је поступајући по предлогу донео решење о извршењу Иив бр. 541/18 од 24.09.2018. године, којим је одређено предложено извршење. Како је на ово решење изјављен приговор, то је исто стављено ван снаге решењем Основног суда у Краљеву ИпвИв бр. 171/18 од 31.01.2019. године, уз налог да се списи доставе Првом основном суду у Београду на даљи поступак, са образложењем да је чланом 7. Уговора о регулисању међусобних права и обавеза по основу субвенције за самозапошљавање од 14.06.2010. године, уговорена надлежност суда у Београду.

Међутим, на основу овако закљученог споразума о месној надлежности није могуће установити надлежност Првог основног суда у Београду. Наиме, у време закључења Уговора о регулисању међусобних права и обавеза по основу субвенције за самозапошљавање, на територији Града Београда постојало је пет општинских судова, док је сада судска надлежност на територији Града Београда у првостепеном парничном поступку, у овој врсти спорова, подељена између три суда – Првог, Другог и Трећег основног суда у Београду. Код оваквог стања ствари, независно од чињенице да је извршни поверилац у предлогу за извршење определио надлежност Првог основног суда у Београду за даље поступање у случају изјављивања приговора, не постоји тачка везивања која би установила надлежност овог суда за даље поступање, јер Први основни суд у Београду, у овој форми, није ни постојао у време закључења предметног уговора.

У том смислу, надлежност суда за поступање у овој правној ствари одређује се на основу општих правила о месној надлежности, тј. на основу одредбе члана 39. став 1. Закона о парничном поступку, из ког разлога је применом одредбе члана 22. став 2. Закона о парничном поступку, одлучено као у изреци.

Председник већа–судија

Јасминка Станојевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић